hren

U Ministarstvu zdravstva završili su pregovori o povećanju plaća. Nisu doneseni ključni zaključci, pa se pregovori nastavljaju u petak. Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je nakon sastanka da su pregovori na određeni način vraćeni na početak. Sindikati su nezadovoljni, a njihova čelnica Anica Prašnjak najavljuje štrajk. Na sjednici Vlade u četvrtak bit će imenovan Vladin pregovarački tim.

Predstavnici zdravstvenih sindikata izašli nezadovoljni te su, unatoč dogovorenom početku novih pregovora o plaćama, najavili kako kreću s pripremama za štrajk.

Predstavnici Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara i Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi ponovili su kako ne odustaju od  svojih zahtjeva koje su parafirali s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem u kolektivnim ugovoru.

To su povećanje plaća od tri posto na uvjete rada i četiri posto na odgovornost za sve zdravstvene i nezdravstvene djelatnike u procesu dijagnostike i liječenja.

Anica Prašnjak, čelnica sindikata medicinskih sestara i tehničara, izjavila je kako će o datumu štrajka odlučiti sindikalna tijela, a u međuvremenu će vidjeti s čime će vlada izaći pred sindikate u petak.

- Sindikati planiraju štrajk, prosvjedne akcije i jednu nezgodnu situaciju u sustavu zdravstva jer smatramo da ovo odgađanje ne vodi nikamo. Ljudi nemaju više nadu ni u što i mi se moramo organizirati. Poručujem i građanima da očekuju veće liste čekanja ako nas se ne podrži i ako se sustav zdravstva ne prepozna kao jedan od najvažnijih, a u ovom trenutku jedan od najzapostavljenijih sustava, izjavila je Prašnjak nakon sastanka.

Medicinskim sestrama i drugim zaposlenicima u zdravstvu u prosvjednim aktivnostima pridružit će se i Hrvatski liječnički sindikat, potvrdio je Igor Tripalo, dopredsjednik trećeg najvećeg sindikata u zdravstvu, koji formalno zbog nereprezentativnosti ne sudjeluje u pregovorima, iako im prisustvuje.

Tripalo je razočaran ishodom današnjih razgovora te ističe kako liječnici, osim štrajka, imaju mogućnost u znak prosvjeda povući suglasnosti za rad iznad 48 sati tjedno, što bi značilo da liječnika neće biti vikendom u bolnici, no o toj će mogućnosti odlučiti Glavni odbor sindikata.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je kako su pregovori formalno vraćeni na početak, ali očekuje da će zdravstveni djelatnici u konačnici dobili veće plaće. Kazao je kako će danas vladi biti predloženo imenovanje pregovaračkog odbora kako bi pregovori bili nastavljeni u petak u 9 sati, a sve riješeno, vjeruje, do 31. listopada.

- Mislim da u konačnici hrvatski liječnici, sestre i svi djelatnici trebaju dobiti veću plaću ako ih želimo zadržati u Hrvatskoj. Svojim radom i kvalitetom pokazali su i sada na slučaju otrovane djece u Splitu koja je razina hrvatske medicine i da se može nositi s najboljima u svijetu, izjavio je Kujundžić.

Ministar je zahvalio sindikatima na razumijevanju, skromnosti i korektnosti.

Razočarenje nakon današnjeg sastanka izrazio je i Stjepan Topolnjak iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi koji je rekao kako su sindikati očekivali da se danas ipak započne s pregovorima kao i da sindikatima i dalje kao startna pozicija ostaje parafirani Kolektivni ugovor.

- Očekivali smo da će se danas krenuti s pravim pregovorima, ali usprkos tome što su bili ministri Marić i Aladrović nije se ništa konkretno dogovorilo. Jedino konkretno je da pregovori počinju u petak u 9 sati, a da će ministar Kujundžić iskomunicirati s premijerom o daljnjem tijeku pregovora, kazao je.

Topolnjak kaže kako će sindikati sudjelovati u pregovorima, a usporedno se pripremati na prosvjedne aktivnosti, pri čemu će potporu zatražiti i od građana.

- Samo da radimo po onome što nam zakoni nalažu, mi možemo napraviti kaos u sustavu. Ne inzistiramo na tome, ne želimo to napraviti odmah. Pričekat ćemo stav vlade, ali ako se vlada i nadalje ne pokaže vjerodostojnom kao dosad, mi nećemo moći drugačije, rekao je Topolnjak.

Kazao je da ih na to prisiljava vlada i premijer Plenković te da je na njima sljedeći potez.

- Trebali bi konačno shvatiti da u zdravstvu nije sve kako treba, da nam odlaze i zdravstveni i nezdravstveni radnici, rekao je Topolnjak.

Na sastanku su uz mjerodavnoga ministra zdravstva Milana Kujundžića bili i ministar financija Zdravko Marić te ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović, koji je potvrdio da će sljedeći sastanak sa sindikatima biti u petak 23. kolovoza, a na kojem kreću razgovarati o financijskim učincima pregovora.

- Danas smo na sastanku definirali teme o kojima ćemo razgovarati i predstavnike te smo otvorili početak novih pregovora. Zahtjevi danas nisu izneseni, samo smo razgovarali o tome da onaj prethodni zahtjev ostaje i dalje aktualan, izjavio je Aladrović novinarima nakon sastanka, dodavši da su sindikati istaknuli da njihovi zahtjevi ostaju na razini onoga što je ranije parafirano.

- Pregovori će trajati neko vrijeme, razgovarat ćemo, vidjeti kolike su nam fiskalne mogućnosti i kolike su mogućnosti u državnom proračunu i ono što je realno i moguće očekivati, kazao je. Aladrović pretpostavlja da će do dogovora doći.

- Vladina početna pozicija je, kako smo i ranije komunicirali, da ćemo zagovarati horizontalno povećanje plaća, odnosno povećanje kroz osnovicu. Međutim ovaj granski kolektivni ugovor vrijedi do 31. listopada, svjesni smo i te odgovornosti i očekujemo da ćemo naći zajednički jezik, kazao je.

Na sjednici Vlade u četvrtak bit će imenovan Vladin pregovarački tim

Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je da danas nisu bili predviđeni nikakvi posebni zaključci i nekakve velike stvari s obzirom na to da imaju formalni dio koji trebaju učiniti, a to je imenovanje Vladinog pregovaračkog tima koji će biti imenovan u četvrtak na sjednici.

Nije konkretno odgovorio na pitanje koliko je Vlada spremna ponuditi liječnicima, poručivši da će o svemu tome razgovarati.

- Ima prostora za razgovore na sastancima, pa ćemo, između ostalog, o tome govoriti, kazao je.

U Ministarstvu zdravstva potpisano je, podsjetimo, 31. srpnja produljenje Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja s dva reprezentativna sindikata. No, Vlada nije prihvatila i parafirano povećanje plaća - za tri posto od 1. kolovoza i za četiri posto od 1. listopada, za 72.000 radnika u sustavu, već je najavila nastavak pregovora.

Sindikati traže povećanje plaća od 3 posto na uvjete rada i 4 posto na odgovornost za život i zdravlje, što na godinu iznosi oko 400 milijuna kuna.

Izvor: vijesti.hrt.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij