hren

Prema podacima Hrvatskog operatora prijenosnog sustava danas se očekuje dnevna potrošnja od 59.813 megavatsati električne energije, što je oko 15 % više nego jučer.

U 14.-tom satu danas je izmjereno 3008 megavata po satu, rekao je direktor Sektora za vođenje elektroenergetskog sustava HOPS-a Danko Blažević, što je 1% manje od srpanjskog rezultata kada je bio prošli toplinski val ili oko 2 % manje od povijesnog rekorda iz 2017. godine.

U današnjem će danu 48 posto potrošene električne energije biti iz hrvatske proizvodnje, dok će 52 posto biti iz uvoza.

Iako se prema vrućinama čini da će se ovaj mjesec oboriti svi rekordi, ipak to neće biti slučaj.

- U 19 sati potrošnja energije je bila 2850 megavati po satu što je nešto manja potrošnja od one za vrijeme dnevne špice, dodao je Blažević.

U tijeku je toplinski val, koji je zahvatio i veći dio Europe, karakteriziran značajnim dugotrajnim visokim temperaturama. Stoga, Hrvatski operator prijenosnog sustava bilježi i očekuje veću potrošnju električne energije, priopćili su iz HOPS-a.

Dana 11. kolovoza 2019. ostvarena je dnevna potrošnja elektroenergetskog sustava u iznosu od 52.197,4 MWh1, uz maksimalnu satnu potrošnju na razini od 2649,4 MWh. Danas, 12. kolovoza 2019. očekuje se dnevna potrošnja od otprilike 59.813 MWh uz maksimalnu satnu potrošnju od 3002 MWh. Podsjećamo, maksimalna zabilježena ljetna satna potrošnja iznosi 3.079 Wh iz kolovoza 2017.

Raspoloživost prijenosne mreže je na visokoj razini te za sada, kažu iz HOPS-a, nema problema s opskrbom električnom energijom. Potrebe za energijom hrvatskog elektroenergetskog sustava namiruju se iz domaćih elektrana te uvozom električne energije. Proizvodnjom u hrvatskom elektroenergetskom sustavu, za 12. kolovoz 2019. planira se namiriti se oko 48 % potrebne energije, a uvozom preostala potrebna energija.

- Vakula o vrhuncu toplinskog vala

Hrvatski operator prijenosnog sustava, u suradnji s europskim operatorima prijenosnih sustava, vodi elektroenergetski sustav s ciljem sigurne i pouzdane opskrbe svih kupaca električnom energijom.

Izvor: vijesti.hrt.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij