hren

SPAS ZA PODSTANARE
Odlične vijesti za mlade obitelji koji nemaju riješeno stambeno pitanje, a kreditno su sposobni: Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) upravo je potpisala Ugovore o davanju subvencioniranih stambenih kredita sa 12 kreditnih institucija, a efektivne kamatne stope koje su ponudile kreditne institucije kreću se od 2,19 do 3,75 posto. Uvjet je i da nisu stariji od 45 godina, te da ispunjavaju uvjete banke za dobivanje stambenog kredita.

Svi zainteresirani moći će se javiti 10. rujna, kada APN otvara javni poziv. Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar pozvao je mlade da već sad počnu pripremati dokumentaciju.

- Svi koji dostave valjanu dokumentaciju dobit će subvenciju, a poziv će biti otvoren tri ili četiri tjedna, ovisno o interesu. Ove godine građani će subvencionirane kredite moći dobiti po najnižoj kamati do sada, a izmjenama Zakona omogućili smo da se razdoblje subvencije produžava i za već rođenu djecu – rekao je Štromar.

Izrazio je zadovoljstvo što su mladi prepoznali ovu mjeru. Subvencioniranje stambenih kredita je već dobro poznata i prihvaćena demografska mjera pomoći kojom se mladima subvencionira plaćanje dijela stambenog kredita prvih pet godina otplate kredita.

Mjera se provodi od 2017. godine, a mladi će se za subvencionirane stambene kredite ponovo moći javiti ovog rujna, ali i 2020. godine kada će biti raspisani novi pozivi.

- Do sada je ovom mjerom stambenog zbrinjavanja više od 5300 obitelji riješilo svoje stambeno pitanje. To nisu samo brojke, to je 5300 mladih obitelji koje sada imaju svoj dom i u tim je obiteljima rođeno više od 700 djece – rekao je Predrag Štromar.

Za svako rođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, subvencija Države produžuje za dodatne dvije godine. Posljednjim izmjenama zakona koje su donesene u lipnju 2019. godine omogućava se produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu i za obitelji koje već imaju djecu, podsjećaju u Ministarstvu.

To konkretno znači da će za obitelj koja već ima dvoje djece subvencija umjesto pet godina trajati sedam godina.

Na natječaj će se moći prijaviti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisit će o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te će se kretati od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Detaljnije informacije dostupne su na stranicama Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja i APN-a.


Što se subvencionira?

- stambeni kredit do najviše 1.500 € po m2 u kunama, odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 € u kunama,

- rok otplate ne smije biti kraći od 15 godina,

- cijena od 1.500 € odnosno ukupni iznos kredita od 100.000 € mogu biti i veći ali se razlika ne subvencionira,

- visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta u kojem se nekretnina kupuje odnosno gradi i kreće se od 30 do 51 posto.

Izvor: slobodnadalmacija.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij