hren

STIGLA PONUDA NA DRAŽBI
Splitski hotel Marjan, nesuđeni krunski dragulj propalog poslovnog carstva bivšeg gradonačelnika i poduzetnika Željka Keruma, nakon desetgodišnje agonije uskoro bi napokon trebao dobiti novog vlasnika. U FINA-inom očevidniku nekretnina koje se prodaju u stečajnom postupku zabilježena je ponuda za njegovu kupnju, što znači da će dražba, koja je bila anonimna, po svemu sudeći uspjeti. Kao kupac slovi Adris Resorts, tvrtka u sastavu Adris grupe

Hotel na splitskoj Zapadnoj obali prodavao se po cijeni nešto većoj od 324 milijuna kuna, odnosno tri četvrtine njegove utvrđene vrijednosti. Nakon što je prva ponuda pristigla, potencijalnim drugim ponuditeljima ostavljen je rok od pet dana u kojemu mogu ponuditi minimalno 20 tisuća kuna više.

Adria Resorts je još koncem 2017. godine od austrijske Heta Asset Resolution grupe otkupila potraživanja osigurana hipotekama nad hotelom Marjan, a prethodno je isto učinila i s potraživanjima nad hotelskim aneksima te tražbinama 72 bivša radnika hotela. Marjan stoga sada može otkupiti prijebojem, a kako se nalazi u prvom isplatnom redu, preostali vjerovnici morali bi čekati dok se rovinjska tvrtka ne namiri.

Iz Adris grupe još prije nekoliko godina izrazili su želju za što skorijim okončanjem ovog stečajnog postupka i potvrdili da je Split jedna od glavnih točaka širenja njihovog hotelskog biznisa.

Željko Kerum kupio je hotel Marjan 2005. godine, plativši ga 170 milijuna kuna - čak trostruko više od tražene početne cijene koja je iznosila 57 milijuna kuna. Najavio je njegovo preuređenje u najluksuzniji gradski hotel, pa čak potpisivao sporazume s hotelskim lancem Hilton i neposredno uoči lokalnih izbora 2009. godine objavio oglas u kojemu traži nekoliko stotina radnika.

Tvrdio je da je Marjan dovršen i da u njega 'samo treba unijeti namještaj', što nije bilo točno: golema zgrada do danas je ostala u roh-bau stanju i tek sa staklima na fasadi, koja prikrivaju stvarnu situaciju. UZ dozvolu bivših splitskih vlasti iz HDZ-a i po projektu arhitekta Jerka Rošina uz hotel je izgradio veliki aneks, zbog kojega su se u javnosti vodile velike polemike.

Upravo ovaj hotel bio je jedan od okidača propasti Kerumovog poslovnog carstva, jer su poslovne banke zbog nevraćenih kredita tvrtke Adriatic blokirale njegovu trgovačku tvrtku Kerum d.o.o., koja se pojavljivala kao jamac. On sam tvrdio je da se radilo o planskom potezu njegovog uništavanja i navodno pokrenuo više sudskih sporova, a tvrtka koja upravlja 'Marjanom' u međuvremenu je pokušala pokrenuti predstečaj, da bi na koncu ipak završila u stečaju.

Hotel Marjan u međuvremenu je polako propadao i sada je za njegov dovršetak i stavljanje u funkciju potreban ozbiljan novac. Ipak, radi se o vjerojatno najatraktivnijoj lokaciji u Splitu, koja je dodatno dobila na vrijednosti upravo u mandatu gradonačelnika Željka Keruma uređenjem Zapadne obale, u sklopu kojega se osiguralo privezište za luksuzne jahte, posebna prometna traka i mjesto za pristup autobusa.

Sama zgrada ima površinu od 5.679 kvadrata, a novi kupac dobiva i trafostanicu, dvije tisuće kvadrata parkiralište i dvije i pol tisuće kvadrata dvorišta.

Izvor: tportal.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij