hren

Odvajanje komunalnoga otpada aktualna je tema već nekoliko godina. Vrlo malo gradova i lokalnih samouprava zadovoljava neke opće kriterije, a sveukupan rezultat je daleko od europskog rezultata. Vrlo dobra situacija, primjerice, je u Osijeku i u Varaždinskoj županiji.

- U varaždinskoj županiji mnogo je kvalitetnije u smislu onoga što mi očekujemo, a to je da se odvaja što manje miješanoga komunalnoga otpada, a potencijalna sirovina da se maksimalno koristi. U tom dijelu, sjeverni dio Hrvatske također zaista prednjači, područje Krka te Crikvenica imaju vrlo dobre rezultate u zadnje vrijeme, uključujući i Otok Pag. Tako da, nekim lokalnim samoupravama, zaista - kapa dolje, rekao je Ante Tičić, tajnik Udruge „Splitski potrošač" i savjetnik za komunalne usluge.

Tako dobrim rezultatima ne može se pohvaliti gotovo cijela Dalmacija.

- Na području Dalmacije, prosjek je gotovo 10 posto, a Varaždinska županija oko 60 posto. Split ima 1,7 posto, Zadarska županija oko 2,7 posto, a Dubrovnik 11 posto. Sve to dokazuje da nismo gotovo ništa učinili od 2010. godine kada je došla odluka da krećemo prikupljati otpad cijeneći princip onečišćavanja, govori Tičić.

Poražavajući rezultati stizali su i iz glavnog grada Hrvatske.

- Slike koje smo dobivali iz Zagreba... Nije nam na čast, pogotovo u turističkoj sezoni. Trebalo bi učiniti puno više da se osiguraju uvjeti. Zagreb, Rijeka, Split i Osijek su relativno veliki gradovi i trebale bi polučiti puno bolje rezultate, govori Tičić te dodaje:

- Zadnje 3 godine imamo još gore pretpostavke da ćemo postići ono sto se postize u Europi. Vlada je odredila takozvani paušal koji čini preko 90 posto cijene - građani nemaju gotovo nikakav ekonomski motiv da selektiraju otpad. Cijene su povećane između 50 i 100 posto, bez realne osnove, zaključuje Ante Tičić.

Foto: Pixabay
Izvor: vijesti.hrt.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij