hren

Mjesecima najavljivani i objašnjavani novi Zakon o sigurnosti na cestama počeo se primjenjivati 1. kolovoza, a nakon produženog vikenda policija se pohvalila prvim ogromnim kaznama za najbezobzirnije vozače.

Rekorder kažnjen s 24 tisuće kuna

Rekorder po visini ispisane kazne zabilježen je kod Đurđevca. Vozaču koji je usred noći vozio s 2,69 promila alkohola u krvi ispisana je kazna od 24 tisuće kuna. Pedesetogodišnjaku je vozačka dozvola već prije oduzeta, ali to ga nije spriječilo da vozi pa će bez vozačke dozvole biti još dva mjeseca, izvijestili su iz PU Koprivničko-križevačke.

"Učinkovitije bi bilo da se tom vozaču objavi ime, prezime i slika. Da ga se stavi na stup srama. Pitanje je hoće li se tolika kazna ikada moći naplatiti", komentirao je za Index prometni stručnjak Marko Ševrović. On vjeruje da će stroži zakon doprinijeti sigurnijem prometu na cestama jer će mnogi pod prijetnjom ogromnih kazni početi više razmišljati kako i u kakvom stanju voze.

Međutim, na one najgore prekršitelje zakon bi mogao ostati bez učinka.

Hoće li država moći naplatiti tolike kazne?

"Kada je riječ o recidivistima, ne nužno, ali najčešće, u pitanju su osobe slabijeg imovinskog stanja. Kako će od njih država naplatiti tolike kazne, što ako je to toj osobi pola godišnje plaće? Zakon nije loš, ali naplativost je upitna. I ne samo to. Policija može napisati kaznu, ali tko zna što će na koncu sudovi odlučiti. Idemo za tri mjeseca vidjeti koliko je tih ogromnih kazni zaista naplaćeno. A čak i ta tri mjeseca su katastrofalno dugačak rok, kazna bi se morala naplatiti u najviše dva tjedna da bi imala pravi učinak", rekao je Ševrović.

U Požegi kazna od 16.000 kuna

Osim rekordera iz Đurđevca i dio drugih policijskih uprava je izvijestio o velikim ispisanim kaznama. U Požegi je vozač za prekoračenje brzine, pokušaj bijega od policije i 3,23 promila alkohola u krvi kažnjen sa 16 tisuća kuna i s oduzimanjem dozvole na tri mjeseca. Kada kazna postane pravomoćna, bit će mu upisano i 12 kaznenih bodova što znači da do vozačke dozvole neće moći još dvije godine. Pokraj Požege je policija uhvatila još jednog pijanog vozača, imao je 1,41 promila alkohola u krvi. Vozio je čak 61 kilometar na sat preko dopuštene brzine. Morat će platiti 10 tisuća kuna, a bez dozvole će biti tri mjeseca.

Strancima zabrana vožnje samo u Hrvatskoj

Sisačka policija je na autocesti ulovila Švicarca koji je vozio preko 200 kilometara na sat, oduzela mu je vozačku dozvolu i naplatila kaznu od 5000 kuna. U Istri su, pak, za vrijeme vikenda na obavezno triježnjenje smještena trojica vozača. Najpijaniji je bio slovenski vozač kojemu je izmjereno 2,32 promila alkohola pa mu je izrečena kazna od ukupno 13.200 kuna. U Hrvatskoj neće smjeti voziti sljedeća tri mjeseca.

Bjelovarsko-bilogorska policija ima problema s informatičkim sustavom pa ne znaju kolike su kazne izrečene prekršiteljima. No izvijestili su da su ulovili dva pijana vozača i jednog koji je odbio testiranje. Potonji nije bio zdravstveno sposoban za zadržavanje pa je pušten na slobodu, ali mu je uručen prekršajni nalog na nepoznati iznos.

"Treba ih odmah u pritvor, a možda i prisilno hospitalizirati"

"One koje se uhvati pijane za volanom, pogotovo one kojima to nije prvi put, trebalo bi odmah staviti u pritvor i odrediti im obavezno liječenje od alkoholizma, pa i hospitalizaciju ako treba", komentirao je prve policijske rezultate Marko Ševrović.

Šibenska policija ispisala je šest kazni u iznosima od po 10 tisuća kuna. Takve su kazne dobili vozač koji nije ni položio vozački ispit, jedan koji je odbio alkotestiranje te jedan kojemu je već bila oduzeta vozačka dozvola. Ostala trojica su bili pijani. Splitska policija, pak, nije izvijestila o visinama kazni koje su ispisali, ali su ustvrdili da su od 1. kolovoza ispisali ukupno 821 kaznu.

"I prema ovim podacima, ali i starima, vidi se da policija dobro radi svoj posao, ali očito je problem u sudovima. Zato se i događa da neki imaju desetke pa i stotinu prekršaja, ali nikada nisu zaista kažnjeni. Mislim da se pogriješilo što se postrožavalo samo Zakon o sigurnosti na cestama. Možda bi trebalo razmisliti i da se najtežim prekršiteljima i recidivistima oduzme ne samo vozačka dozvola, nego i radna sposobnost", rekao je Ševrović.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Izvor: index.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij