hren

Pripreme za proslavu Oluje u Kninu na svakom koraku. No grad koji početkom kolovoza postaje središte Hrvatske u ostatku godine živi kao i ostatak Hrvatske - sa svojim problemima.

Kada se pita Kninjane kako je živjeti u Zvonimirovom gradu, različiti odgovori.

"Savršeno. Ima posla, ima sadržaja. I kome paše lijepo mu je", kaže Ana Marković.

Njezin sugrađanin Slavko Topalović nije tako optimističan. "Život je nikakav. Samo iseljavaju. Imam sina i troje unučadi. Nemaju stana, nitko ništa", kaže on.

Slično razmišlja i Marija Nančić. "Ne radim. Imam četvero djece, svi rade sezonu, možda četiri mjeseca. Zimi lezi kući, čekaj", opisuje život u Kninu Marija.

Sve manje djece ide u dvije kninske osnovne škole. U šest godina broj učenika pao je za 28 posto. Prema posljednjem popisu stanovnika iz 2011. u Kninu živi 15 tisuća ljudi. Dok se čeka novi popis neslužbene brojke govore najviše 9000 ljudi. Čak 20 posto radno sposobnih je nezaposleno dok je prosjek Hrvatske sedam posto.

Najveći poslodavac su država i lokalna uprava. Od privatnika - DIV tvornica vijaka. U Kninu je registrirano oko 280 obrtnika, poput Mile koji se bavi preradom sekundarnih sirovina. I taj broj posljednjih godina niti raste niti pada.

"Ne vjerujem da će rasti. Možda bi trebao i grad raditi na tome ne bi li privukao nekog investitora. Već je dvije godine vlast promijenjena. Mi smo se poradovali da će biti bolje, međutim to je nešto i gore", kaže Mile Bičanić, predsjednik udruženja obrtnika Knin.

Lagano raste broj turista koji posjećuju Knin. Oko 16 tisuća razgleda kninsku tvrđavu i ostale znamenitosti poput spomenika Oluja 95.

"Na povratku s mora odlučili smo stati u Kninu, popiti kavu i pogledati spomenik, pogotovo sada dva dana prije slavlja", kaže Zagrepčanin Miroslav Vuletić.

Upravo su domaći gosti najčešći i dolaze na jednodnevne izlete jer u Kninu ima svega 129 kreveta i taj broj posljednjih se godina ne mijenja.

U Kninu živi 23 posto Srba. Međuetničkih problema nema. Što bi značilo da bolje funkcionira suživot nego život.

Gradonačelnik Jelić za N1: Nemojte politizirati proslavu Oluje

U razgovoru s nama gradonačelnik Marko Jelić izrazio je nadu da će se nakon milijun kuna izravnih i neizravnih potpora, te nakon potpisivanja ugovora teških 23 milijuna kuna iz europskih fondova u idućoj godini gospodarska situacija u gradu promijeniti.

Jelić vjeruje da će se za proslavu Oluje okupiti do 12.000 ljudi. Smeta mu politiziranje važnih događaja i datuma, ali i dodaje da narod to prepoznaje pa onda ni oni koji to rade nemaju koristi od toga. "Nadam se da ove godine to nećemo imati. Svi predsjednički kandidati trebaju doći jer je to politička kultura", zaključio je Jelić u razgovoru za N1.

Izvor: hr.n1info.com


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij