hren

NEZAPAMĆEN BROJ INTERVENCIJA
Premda je bilo najavljeno da će Hrvatsku u petak pogoditi olujno nevrijeme, mnoge je zatekla njegova snaga, što vjerojatno objašnjava zašto se sinoć toliko brodica našlo u nevolji.

Brojna su plovila nasukana, pa tako i jedrilica uZadru te dvije na splitskim Kašjunima, a brojne se štete bilježe i na kopnu. Vjetar je čupao i lomio stabla uslijed čega je oštećen niz vozila, a lomio je i električne stupove pa su djelovi obale ostali bez struje. O razmjerima nevremena detaljno svjedoči priopćenje Ravnateljstva civilne zaštite i Ministarstva unutarnjih poslova. Kako ističu u ptiopćenju, još se radi na otklanjanju posljedica olujnog nevremena, a iznose i pregled šteta po županijama.

Istarska županija

U vremenu od oko 19.30 sati do oko 21 sat šire područje Istarske županije zahvatilo je olujno nevrijeme praćeno obilnim kišnim oborinama i jakim vjetrom. Županijski centar 112 Pazin i Županijski centar 112 Rijeka (došlo je do prelijevanja poziva) zaprimili su više od dvije stotine dojava građana i turista. Najviše dojava primljeno je s šireg područja Poreča, Rovinja Vrsara, Pule i Funtane.

Zabilježeno je više desetaka događaja, a uglavnom se radilo o rušenju stabala i granja na prometnice (Poreč, Vrsar Mugeba, Musalež, Flengi, Krnica,Labin), oštećivanju telefonskih i električnih stupova (Poreč, Rovinj, odmaralište Valbandon, Marsovo Polje, Špadići), poplavljivanju ulica (Pula).

Zabilježeno je i oštećivanje nekoliko osobnih vozila (Rovinj, AC Orsera, AC Valkanela, odmaralište Valbandon) te nasukavanje nekoliko jedrilica (AC Orsera).

Prema informacijama VOS-a (u daljnjem tekstu: Vatrogasno operativno središte HVZ) na području županije vatrogasci su imali 51 tehničku intervenciju. Bez električne energije bilo je šire područje Barbana, dio Novigrada te dio Poreča. Kvarovi su otklonjen do oko tri sata (3. kolovoza). Bez opskrbe električnom energijom još su potrošači na području Oprtalja i Loborike. Uklanjanje istih očekuje se u prijepodnevnim satima.

Zadarska županija

U vremenu od oko 20.30 sati do oko 22 sata šire područje Zadarske županije zahvatilo je olujno nevrijeme praćeno obilnim kišnim oborinama i jakim vjetrom.

Županijski Centar 112 Zadar i Županijski centar 112 Šibenik (došlo je do prelijevanja poziva) zaprimili su brojne pozive građana i turista. Zabilježeno je 65 događaja, a od toga 12 događaja se odnosilo na traganje i spašavanje na moru. Primljeno je više dojava vezanih za nasukavanje raznih tipova brodova i jedrilica na području Molata, Silbe, Velog Iža, Pašmana, grada Zadra i Biograda, a uzrokovanog jakom neverom.

Bilo je dojava o srušenim stablima na prometnice, oštećivanju telefonskih i električnih stupova  kao i problema u opskrbi električnom energijom na području grada Zadra i grada Paga te u naseljima Turanj, Sv. Filip i Jakov, Posedarje i Poličnik. Prema informacijama VOS-a na području županije vatrogasci su imali 36 tehničkih intervencija. Nije bilo dojava o poplavljenim prostorijama.

Šibensko-kninska županija

Dana 2. kolovoza u vremenu od oko 21.30 do 23.30 sati šire područje Šibensko-kninske županije zahvatilo je olujno nevrijeme praćeno obilnim kišnim oborinama i jakim vjetrom.

Županijski Centar 112 Šibenik, Županijski centar 112 Zagreb (došlo je u manjem obimu do prelijevanja poziva) zaprimili su brojne pozive građana i turista.

Zabilježeno je desetak događaja rušenja stabala na prometnice i požar jednog električnog stupa. Prema informacijama VOS-a na području županije vatrogasci su imali devet tehničkih intervencija. Primljene je više dojava vezanih za traganje i spašavanje na moru u Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji (Kornati, Dugi otok, Murter, Tisno, Preko, Pašman, Zlarin, Zadar, Rogoznica i Krapanj).

Splitsko-dalmatinska županija

Dana 2. kolovoza u vremenu od oko 22.30 sati do oko jedan sat (3. kolovoza) šire područje Splitsko-dalmatinske županije zahvatilo je olujno nevrijeme praćeno obilnim kišnim oborinama i jakim vjetrom. Županijski Centar 112 Split i Županijski centar 112 Zagreb (došlo je u manjem obimu do prelijevanja poziva) zaprimili su brojne pozive građana i turista.

Dojave su se odnosile na polomljena stabla od kojih su neka pala na prometnice i vozila. Više električnih stupova je porušeno zbog čega je više naselja na području Trogira ostalo bez opskrbe električnom energijom. Primljeno je i nekoliko dojava vezano za nasukavanje plovila. Prema informacijama VOS-a na području županije vatrogasci su imali 42 tehničke intervencije.

Prema informacijama od pet sati, još uvijek je bez opskrbe električnom energijom jedan dio potrošača na Trogirskom području (Vinišća, Drvenik Veliki, Drvenik Mali) i jedan dio potrošača u Kaštelima. Djelatnici HEP-a rade na otklanjanju kvarova. Normalizacija opskrbe električnom energijom očekuje se tijekom prijepodneva 3. kolovoza.

Na otklanjanju posljedica olujnog nevremena angažirane su sve nadležne službe, podsjećaju u Ravnateljstvu civilne zaštite.

Izvor: slobodnadalmacija.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij