hren

U sklopu četvrtog kruga porezne reforme, 1. siječnja uvodi se i "CRO kartica". Namjera je poticati potrošnju u razdobljima izvan sezone, između listopada i travnja, na kontinentu, ali i na obali. Kako će funkcionirati i tko će imati pravo na "CRO karticu" u Dnevniku 3 odgovarao je državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić.

Poslodavci će zaposlenicima na godišnjoj razini, na ime božićnice, regresa, nagrada i ostalih naknada moći isplatiti maksimalno 7500 kuna neoporezivo po radniku, a porezna reforma sad će omogućiti da se najviše 2500 kuna od tog iznosa radnicima, na ime nagrade, može isplatiti putem "Cro kartice".

"Cro kartica" će najvjerojatnije biti u obliku papirnatog vaučera, dokumenta koji će svaki zaposlenik moći isprintati putem osobnog korisničkog računa, a potom ga koristiti u poslovnim subjektima diljem zemlje. Vaučer neće biti moguće koristiti u svim poslovnim subjektima već isključivo onima koji će biti uključeni u ovaj posebni program, a zbog čega će, vrlo vjerojatno, na vratima imati posebne oznake kako bi građani mogli znati gdje je sve dostupan ovaj način plaćanja.

- Poslodavci, prije svega u privatnom sektoru - od siječnja sljedeće godine radnicima će moći u obliku posebnog vouchera uplatiti maksimalno 2500 kuna, namijenjenih za potrošnju isključivo unutar zemlje te u periodima izvan glavne sezone. Može ići vaučer na vaučer, ako ga dobiju dva člana obitelji, kazao je  Frano Matušić.

Projekt je u razradi, u početnoj fazi ćemo se orjentirati na tvrtke iz privatnog sektora, ali smo uvjereni da će se zainteresirati i državna, tj. javna uprava. Nadamo se da će se to ispregovarati, jer je vezano za kolektivne ugovore, rekao je. Na kontinentu ima raznih sadržaja, naročito toplica i Cro kartica će potaknuti turističku potrošnju i van sezone, zaključio je.  

Šest regionalnih centara kompetentnosti

Za Poziv za uspostavu regionalnih centara kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu, vrijedan 300 mil. kn, Matušić je rekao je da se on odnose samo na šest centara - u Dubrovniku, Splitu, Opatiji, Puli, Zaboku i Osijeku.

- Minimalni iznos koji mogu dobiti je 3 mil. kn, a maksimalni 75 mil. po centru. Ta sredstva će značiti uspostavu novog, kvalitetnijeg sustava obrazovanja temeljenog na radu. Gospodarstvenici će sudjelovati u kreiranju programa koji će se provoditi kroz centre kompetentnosti. Na taj će se način podizati kvaliteta strukovnog obrazovanja ali i osigurati programi cjeloživotnog učenja te programi za ranjive skupine. Treba naglasiti da do kraja rujna traje natječaj za infrastrukturu i opremanje ovih šest centara u vrijednosti od 180 mil. kuna. I natječaj od 300 mil. kn i ovaj od 180 mil. financirani su najvećim dijelom bespovratnim sredstvima iz fondova EU-a, kazao je Matušić. 

Izvor: vijesti.hrt.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij