hren

U prostorijama Splitsko-dalmatinske županije danas je svečano potpisan ugovor za financiranje izgradnje ceste Pučišća – Povlja, dionice Pučišća – uvala Luka.

Ugovor su potpisali ministar Oleg Butković u ime Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije i Petar Škorić, ravnatelj Županijske uprave za ceste (ŽUC). Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava ŽUCU-u u iznosu od oko 60,8 milijuna kuna predviđa financiranje 85 posto iznosa iz EU fondova i 15 posto iznosa iz proračuna Republike Hrvatske.

U troškove je uključena izgradnja s PDV-om, svi troškovi imovinsko-pravnih radnji, troškovi instalacija, upravljanja projektom i stručnog nadzora. Ministar Butković zahvalio je Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, koje je povećalo iznose koje mogu koristiti za ovaj i slične projekte lučke infrastrukture koji su u funkciji otočnog povezivanja, a Marino Kaštelan, načelnik Općine Pučišća, više je rekao o značaju potpisanog ugovora.

- O tome koliki je značaj ove ceste Pučišće - Povlja za Općinu Pučišće i općenito za istočni dio otoka Brača najbolje svjedoči činjenica da se baš ta cesta nalazi u svim razvojnim i prostornim planovima otoka još od 1970. godine. Općina Selca i mi smo aktivnosti na projektu započeli početkom 2011. godine - prisjetio se načelnik Kaštelan početaka projekta za koji je dokumentacija završena 2013. godine, a sredinom 2014. je ishođena građevinska dozvola za prvu dionicu do Uvale Luka, duge 4825 metara.

Ova cesta potom je uvrštena u strateške projekte, a godišnje je ulagano oko milijun kuna za otkup zemljišta. Prije dvije godine krenula je inicijativa Ministarstva prometa kako bi se prometnica financirala iz EU sredstava. Širina kolnika u pravcu je šest metara, a širina bankina i bermi 1,5 metara.Sastanak predstavnika Grada Splita, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture na čelu s ministrom Olegom Butkovićem, Splitsko-dalmatinske županije, "Hrvatskih cesta", "Hrvatskih željeznica" i Ministarstva regionalnog razvoja na temu infrastrukturnih projekata u našoj Županiji donio je nekoliko važnih odluka kako bi se dokinulo stanje prometne zapuštenosti ovog područja.

- Na inicijativu i u suradnji s Josipom Škorićem, direktorom "Hrvatskih cesta", dogovorili smo jasnu dinamiku izgradnje tunela Toć. Ja sam ga nazvao tako, a riječ je o spoju istočne obale gradske luke s Poljičkom cestom. U sljedećih mjesec i pol dana dogovorili smo raspisivanje natječaja za idejni i glavni projekt ovog tunela, koji nam je apsolutni prioritet. Svi napori koje smo uložili oko rasterećenja gradske luke, a dali su rezultate, sasvim sigurno neće biti dovoljni dok ne napravimo spoj tunelom kroz Toć. Veoma je važno da je taj projekt sukladan s netom završenim masterplanom koji očekujem da ćemo na jesen usvojiti - najavio je prvi veliki prometni projekt poteštat Andro Krstulović Opara.

Druga važna točka o kojoj se na sastanku iza zatvorenih vrata razgovaralo bio je i novi ulaz u Split iz Solina.

- Dogovorili smo s "Hrvatskim cestama" da će preuzeti obvezu izgradnju Zagorskog puta, spoja ulice Domovinskog rata i novog čvorišta Solinske ceste u Vranjicu, kao i izgradnju i rekonstrukciju Solinske ceste od tog čvorišta pa do Domovinskog rata na križanju na Kocunaru. To je ključni moment za otvaranje novog ulaza u grad i spoja sa Solinom. Predviđamo i dodatne dvije trake na Solinskoj cesti - rekao je poteštat i dodao da je vrlo važno da ova državna tvrtka ubrza proceduru s kojom se grad muči punih 10 godina.

- Masterplan koji smo predstavili riješit će ne samo željeznicu u Kopilici i njezin spoj s istočnom obalom Gradske luke te važnu ekstenziju prema zračnoj luci, nego i cjelokupan promet sa svim aspektima multimodalnih rješenja - naglasio je.

Izvor: slobodnadalmacija.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij