hren

URSULA VON DER LEYEN
Izabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u službenom je posjetu Hrvatskoj. U Banskim dvorima razgovara s premijerom Andrejem Plenkovićem o predsjedanju Hrvatske Europskom unijom, ulasku Hrvatske u Schengenski prostor, višegodišnjem financijskom okviru te o drugim aktualnim temama.

Premijer Plenković na početku konferencije za novinare zaželio je dobrodošlicu šefici EK. "Zadovoljan sam što je Ursuli von der Leyen, nakon zahtjevnih pregovora, izglasano povjerenje, a njoj i njenom timu čestitam na mandatu i predstavljanju programa. Posebno mi je drago što dolazi iz obitelji Europske pučke stranke, kojoj pripada i HDZ.

Činjenica je da je pred Europom puno izazova, a da ta stranka nudi rješenje za sve stanovnike našega kontinenta. Hrvatska će kao najmlađa članica EU dati doprinos u realizaciji prorama EK. Dat ćemo svoj doprinos u usvajanju proračuna u idućih sedam godina", naglasio je premijer.

Novoj šefici EK predstavit će sve ono što je važno za Hrvatsku, od Schengena do planova za predsjedanjem Hrvatske EU. "Izrazit ćemo naše ambicije za ulaskom u Scengenski prostor, predstavit ćemo namjere za uvođenje eura. Kroz naše predsjedanje nastojat ćemo završiti sve započete procese. Vidjet ćemo što će biti s brexitom.

Danas ćemo iskazati spremnost da se na jednoj konferenciji o budućnosti Europe pokuša naći rješenje o demografskom deficitu", rekao je Plenković, osvrnuvši se pri tom na problem sa spitzenkandidatom na EU izborima. "Ne možemo se praviti da ne vidimo da je slon u sobi", rekao je. Najavio je sastanak na vrhu o Jugoistočnoj Europi.

Ursula von der Leyen izjavila je kako je Hrvatska iznimno uspješna europska priča i model za mnoge zemlje. Izrazila je divljenje hrvatskim postignućima i zahvalila na potpori Hrvatskoj i premijeru Andreju Plenkoviću jer su podržali njezin izbor. "Ovdje sam među prijateljima", naglasila je.

Smjernice svog predsjedanja Europskom komisijom dala je prije dva tjedna, a ovom prilikom je podsjetila na važnost tema kao što su inovacija, digitalizacija, demografija.

"Mislim da u tome (demografskom) izazovu ima mnogo mogućnosti ako tom pitanju pristupimo na pravi način", rekla je. Tu je nabrojala prvenstveno potporu za roditelje, subvencije. Demografski pad je problem s kojim se suočavaju mnoge zemlje.

No Europa je predvodnica, mi možemo istražiti kako pristupiti tom problemu i izvući koristi jer "postoje načini da se (izazovi) pretvore u mogućnosti". Ponovila je već istaknute ciljeve svog predsjedanja.

"Moji politički ciljevi su uravnotežiti istok i zapad, uravnotežiti sjever i jug, uravnotežiti manje i veće članice", rekla je. No u tomu je moguće uspjeti samo kroz jedinstvo, istaknula je. "Ako smo ujedinjeni, napredni, snažni, ako govorimo snažnim europskim glasom", možemo uspjeti.

"Hrvatska je istinska europska priča o uspjehu"

Uoči dolaska u Hrvatsku, čelnica EK-a napisala je na Twitteru da je uzbuđena što će doputovati u Hrvatsku, najmlađu članicu Unije i istinsku europsku priču o uspjehu.

Hrvatska je među prve tri zemlje koje će posjetiti novoizabrana čelnica izvršnog tijela EU-a. Iz Banskih dvora ističu kako je dolazak novoizabrane predsjednice EK-a u Hrvatsku, nakon njezina boravka u Poljskoj i Francuskoj, osobito značajan zbog uloge koju će Hrvatska imati 2020., kad će prvi put predsjedati Vijećem Europske unije.

Uz predsjednika Vlade, u izaslanstvu su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te ministar regionalnoga razvoja i fondova EU-a Marko Pavić.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u nedjelju navečer u Dubrovniku kako je dolazak nove predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen u Hrvatsku značajan zbog percepcije javnosti o težini Hrvatske kao najnovije članice Europske unije koja će 2020. godine prvi put predsjedati Europskim vijećem.

"Nažalost, izbor glavnog kandidata Manfreda Webera bio je blokiran, ali smo na kraju uspjeli dobiti jako dobru kandidatkinju koja zna i posjećivala je Hrvatsku, u odličnim je odnosima s našim ministrom obrane Krstičevićem, a ima veliko iskustvo od četiri mandata u njemačkoj vladi“, rekao je Plenković.

Ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman rekao je u subotu da Hrvatska "ne smije biti indiferentna prema tome, već da treba poentirati i reći da je Hrvatska u top tri zemlje EU-a".

On smatra da je posjet nove predsjednice Europske komisije, uz ostalo, i izraz poštovanja premijeru Andreju Plenkoviću, koji je bio pregovarač EPP-a u razgovorima o čelnim pozicijama Unije.

Izvor: dnevnik.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij