hren

GORI KOD ŠIBENIKA I NA HVARU
"Bolje je nego noćas. Situacija je prihvatljivija na cijeloj dužini, a u pomoć su nam rano jutros došla dva kanadera i air traktor", rekao je Miroslav Bilušić, zamjenik zapovjednik JVP-a Šibenik.

Cijelu noć vatrogasci su se borili sa požarom koji je prijetio i kućama u naseljima nedaleko od Šibenika. To im je bila, objašnjavaju glavna misija, obraniti objekte.

"Na to smo se fokusirali. Noćas samo branili kuće, ostalo smo ostavili za danas", govori Bilušić.

Kuće u ovom trenu nisu ugrožene, iako vatra i dalje promplamsava pa postoji mogućnost da neki krakovi krenu prema zaseocima. Vatrogascima bi mogla pomoći kiša.

"Velika je površina koju moramo braniti, gori na 900 do 1000 hektara", kaže Bilušić.

U pomoć šibenskim kolegama krenuli su i zagrebački vatrogasci. Rano jutros, uz sirene, iz postaje u Savskoj.

U noći na nedjelju buknuo je požar i na otoku Hvaru, kod Zaraća

"Tijekom noći gasilo ga je 50 vatrogasaca s 13 vozila. U 6:16 u pomoć nam je došao i kanader. S kopna je upućeno 60 vatrogasaca. Kanader je maloprije otišao, vjerojatno put Bilica, požar držimo pod kontrolom", rekao je glasnogovornik hvarskih vatrogasaca Cvjetko Mazalin za N1.

Da je situacija kod Šibenika bolja nego sinoć, potvrđuje i županijski vatrogasni zapovjednik Damir Dukić.

"Zaustavljeno je napredovanje na predjelu Bilica. Sada radimo po krakovima požara koji idu prema naselju Dubrava i Jurasi i tom dijelu, ali u ovom trenutku nije ugroženo ništa - niti jedan stambeni objekt", rekao je Dukić Hini u nedjelju rano ujutro.

"Sitaucija je puno bolja nego sinoć. Nema više onakvog napredovanja požara kakvo je bilo tijekom cijele noći, jer je puhalo orkansko jugo. Sada je vrlo malo oslabilo, ali je i to puno povoljnije. Vidjet ćemo kako će se sada razvijati", rekao je Dukić, vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije.

Uorio je da je prostor dosta velik, a u pitanju je velika borova šuma pa je teško bilo što predviđati.

"To su brda, to su visoki borovi...tako da jednostavno moramo biti oprezni", rekao je.

Dodao je da je autocesta otvorena za sav promet, nakon što je više sati zbog požara bila zatvorena između Pirovca i Vrpolja.

Izvor: dnevnik.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij