hren

DVA POŽARIŠTA
Molimo korisnike za dodatan oprez između čvorova Šibenik i Skradin gdje se vozi uz ograničenje brzine od 60 km/h, kažu u HAK-u

ŠIBENIK Za sav promet ponovo je otvorena dionica autoceste A1 između čvorova Pirovac i Vrpolje, izvijestio je HAK iza 18.40 sati. Ova dionica autoceste više od dva sata bila je zatvorena zbog požara guste borove šume na tom području.

Nad Šibenikom se vije gusti crni dim, a u jednom trenutku bile su ugrožene kuće u selu Rupići, koje su vatrogasci uspjeli obraniti.

- Molimo korisnike za dodatan oprez između čvorova Šibenik i Skradin gdje se vozi uz ograničenje brzine od 60 km/h. Na čvoru Šibenik nije moguće koristiti ulaz i izlaz., kažu u HAK-u.

Zbog požara zatvorena je državna cesta DC33 od Tromilje do skretanja za Perković.

Na dva požarišta u Šibensko-kninskoj županiji koja su izbila u subotu angažirano je šest protupožarnih zrakoplova iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH.

Kako doznaje Šibenik IN u Ministarstvu obrane, na gašenju požara u južnoj Dubravi angažirano je i 26 pripadnika Hrvatske kopnene vojske.

'Kopnene snage Hrvatske vojske angažirane su na požarištu Južne Dubrave kod Šibenika, gdje je u subotu, 27. srpnja iz vojarne u Benkovcu upućeno 26 pripadnika HKoV-a s tri vozila. Uz 120 vatrogasaca s 40 vozila, požar na toj lokaciji gase tri kanadera i tri airtractora.

Letačke protupožarne posade nastavit će daljnja djelovanja i raspoređivati snage sukladno prioritetima i stanju na požarištima, a prema procjeni stanja na terenu u pripravnosti su i dodatne kopnene snage Hrvatske vojske' priopćili su iz MORH-a.

Obranjene kuće

Na terenu u Dubravi su uz vatrogasce i policiju i pripadnici Stožera civilne zaštite grada Šibenika, a kako doznaje Šibenik IN od dogradonačelnika Danijela Milete, postajala je opasnost od približavanja vatre selu Rupići, no vatrogasci su kuće obranili.

- U Rupićima se iznad Vrtnog centra vatra približila kućama, stanovnici pedesetak kuća dobili su već bili obavijesti o evakuaciji, no vatrogasci su kuće zasad obranili. Riječ je o ogromnom požaru i velikoj fronti, a zatvorena je autocesta, nema ulaza na čvor Šibenik, kao i lokalne ceste te cesta prema Drnišu. Na terenu je preko 80 vatrogasaca s 30 vozila i 3 kanadera, kazao je Mileta za Šibenik In.

Zbog požara su na autocesti i lokalnim cestama velike kolone, a iz Policijske uprave šibensko- kninske nešto prije 18 sati doznajemo da je zbog požara zatvorena nerazvrstana cesta Šibenik-Dubrava-Perković, te da se promet odvija zaobilazno državnom cestom D-58.

Gori gusta borova šuma

Zbog požara je od 16,01 sati za sav promet bila zatvorena dionica autoceste A1 između čvorova Šibenik i Vrpolje u oba smjera, zbog požara, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK).

Na dva požarišta u Šibensko-kninskoj županiji koja su izbila u subotu angažirano je šest protupožarnih zrakoplova iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH.

Na požarištu Južne Dubrave kod Šibenika požar gase dva kanadera CL-415 i tri airtractora AT-802, dok je na novom požarištu Marasovina-Promina-Oklaj angažiran jedan kanader.

Na terenu su vatrogasci JVP Šibenik, DVD Šibenik. Pridružili su im se i vatrogasci DVD-ova Zablaće, Bilice, Brodarica-Krapanj, Perković i Zaton, kao i pripadnici Državne interventne postrojbe iz Šibenika. Na terenu je 38 gasitelja s 15 vozila. 

- Gori gusta borova šuma na potezu od Dubrave, prema Vrtnom centru i autocesti. Glavnina vatrene fronte tretirana je s kanaderima i airtractorima. Na terenu su sve snage s područja Šibenika i susjednih općina i gradova.

Kuće zasad nisu ugrožene, iako je vatra na stotinjak metara od nekih objekata, no u prilog nam ide južni smjer vjetra, što ne znači da se situacija neće promijeniti. Najugroženija je autocesta A1, tražimo i zatvaranje autoceste zbog dima, a na nekim mjestima je već i vatra prebacila, kazao je za ŠibenikIN Volimir Milošević, zapovjednik JVP Šibenik.

Nad Šibenikom se vije gusti crni dim, javlja ŠibenikIN.

Letačke protupožarne posade nastavit će daljnja djelovanja i raspoređivati snage sukladno prioritetima i stanju na požarištima.

Akcije zračnih protupožarnih snaga

Od početka ovogodišnje protupožarne sezoneja zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 18 požara - deset u Šibensko-kninskoj, tri u Zadarskoj, po jedan u Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji.

Uz gašenje požara provedeno je i 16 protupožarnih izviđanja zrakoplovima airtractor AT-802, a ukupno su zračne PP snage ostvarile oko 105 sati naleta pri čemu je izbačeno oko 2700 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV1 prevezeno 14 vatrogasaca te 8 tona vode i opreme do požarišta.

Također, u izviđanju područja procijenjenih kao visokorizičnih za izbijanje požara tim besposadnih zrakoplovnih sustava "Orbiter 3B" bio je angažiran 14 puta.

Foto: Facebook DVD Brodarica-Krapanj
Izvor: novilist.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij