hren

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić održavaju konferenciju za medije na kojoj predstavljaju planirane mjere za 4. krug poreznih rasterećenja u okviru porezne reforme.

Na početku predstavljanja kontura četvrtog kruga porezne reforme, premijer Andrej Plenković podsjetio je kako je "naša vlada otpočetka krenula s politikom rasterećenja gospodarstva i građana".

"Kada zbrojite četiri kruga poreznih reformi dolazimo do 10 milijardi kuna rasterećenja poreznih obveznika uz suficit u proračunu", rekao je Plenković.

Demografska revitalizacija

"Odlučili smo i da osobe mlađe od 25 godina kompletno oslobodimo poreznih obveza, a oni od 26 do 30 godina pedeset posto." Smatra da će tako mladi imati veće prihode i ostati u Hrvatskoj.

"Oni koji ulaze na tržište rada i imaju slobodu kretanja dobit će u svojoj ranoj fazi aktivnog poslovnog života određenu vrstu položaja koji im omogućuje da ostvare veće prihode i ostanak u Hrvatskoj", rekao je i dodao da je riječ i o poreznoj i demografskoj mjeri.

Povećat će se i granica da se na prihode do 7,5 milijuna kuna primjenjuje stopa od 12 posto. To će zahvatiti više od 90 posto poduzetnika.

Zdravstveni aspekt

"Doći će do promjene oporezivanja bezalkoholnih pića po udjelu dodanih šećera. Problem pretilosti kod mladih je izražen. Ovom mjerom ćemo pokušati djelovati na djecu koja su najveći konzumenti da se ta konzumacija smanji i da to pozitivno djeluje na njihovo zdravlje. Revidirat ćemo i trošarine na alkohol i duhan", rekao je.

PDV za ugostitelje

"PDV na hranu za ugostitelje smanjit ćemo na 13 posto. Tu mjeru poduzimamo kako bismo održali razinu prihoda iz turizma, ali to znači i kvalitetu i gestu koja zahtijeva i određene pozitivne reakcije kod onih na koje se odnosi", kaže premijer.

"Hrvatska može ići u četvrti val porezne reforme na temelju dosadašnjih postignuća i činjenice da imamo jasan smjer jačanja ekonomije i raterećenja građana i poduzetnika.

Očekujem sugestije, kritike kroz proces javne rasprave i savjetovanja. Neke od mjera mogu stupiti na snagu i prije 1. siječnja 2020. kroz podzakonske akte", rekao je premijer i prepustio ministru financija Zdravku Mariću da predstavi detalje četvrtog kruga poreznih reformi.

Izvor: hr.n1info.com


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij