hren

8660 ILEGALNIH PRELAZAKA DOSAD U 2019.
Opasan teren, prekriven šumama, dijelom i minama, čuvaju termovizijske kamere. To je državna granica s Bosnom i Hercegovinom u Sisačko-moslavačkoj županiji. Pojačan nadzor pokušava spriječiti nezakoniti prelazak granice.

Pomoću kamera policija uoči migrante još na teritoriju BiH što im pomaže u odvraćanju.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović prošao je sve od barikada, do čeka, minskog polja i kamera uzduž granice s BiH, ali nije otkrio hoće li i koliko migranata Hrvatska morati prihvatiti. “Naravno ljudski faktor je bitan, međutim tehnika nam omogućava da racionalno trošimo sve resurse“, kaže Božinović.

Jer do danas je bilo 8660 nezakonitih prijelaza granice. U već spomenutoj županiji broj krijumčarenja je u porastu. Nepregledni šumski teren im u tome ne pomaže, pa se podosta oslanjaju na termovizijske kamere.

Načelnik PP Gvozd Mijo Rapić podjelio je detalje o funkcioniranju kamera. “Na 20 km možemo uočiti kretanje osobe. Da vidite otprilike kako to izgleda, znači sad smo debelo u teritoriju Bosne i Hercegovine“, objasnio je Rapić pokazujući video kamera.

Diljem granice postavljene su promatračnice. No postoji problem, 16 četvornih kilometara zagađeno je minama. Razminiranje plaća Europska unija i hrvatski proračun, razlog miniranja područja otkrio je načelnik Hrvatskog Centra za razminiranje civilne zaštite Nikša Bogdanić. “To je područje koje je bilo na granici razgraničenja armije bih i srpskih paravojnih snaga tijekom domovinskog rata“, rekao je Bogdanić.

Ponegdje su postavljene i fizičke prepreke zbog zaštite granice. Ministar kaže da je Hrvatska spremna za ulazak u Schengen. U čuvanju granice u ovoj županiji surađuju svi, općine i gradovi, lokalno stanovništvo i udruge, svi dojavljuju i pomažu policiji i specijalcima.

Do sada je za zaštitu hrvatske granice uloženo oko milijardu kuna, u planu je investiranje još novca. No kako nema besplatnog ručka, i za europski novac treba nešto dati zauzvrat. Postavlja se pitanje hoće li Hrvatska morati i koliko migranata prihvatiti.

“Na Hrvatsku nitko niti vrši, niti može vršiti, pritisak. Niti smo se mi na išta obvezali i sigurno u koliko bi Hrvatska pridonosila to je jedna simbolička gesta, ali o tome ćemo tek razgovarati“, izjasnio se Božinović.

Dok se ne nađe rješenje, Hrvatska će strogo kontrolirati nezakonite ulaske u zemlju.

Izvor: dnevnik.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij