OSMOGODIŠNJI PATRIK ČUDIĆ
Toliko je u prosjeku imao Patrik Čudić (8), hrvatsko čudo od djeteta koje je u svjetskom natjecanju u Kini osvojio prvo mjesto u mentalnoj aritmetici Aloha.

Natjecatelji, njih 600 iz cijelog svijeta imali su 5 minuta za 70 zadataka. A ovi su primjeri jednostavniji. Na natjecanjima se od njih traži zbrajanje i oduzimanje s više znamenki, potencije, postoci, kvadratni korijeni, kombinacije aritmetičkih operacija... Naprimjer, koliko je 46 + 3 - 22 + 48. Za četiri sekunde Patrik je rješavao i zadatke poput 9393300 : 735, koliki je korijen iz 9671 ili koliko je 22 x (251 -151 – 80) : 55...

„To što je on postigao stvarno je nevjerojatno. Pogotovo jer ima tek 8 godina, u školi decimalne brojeve i višeznamenkasto množenje još dugo neće učiti“, objašnjava Branka Novosel, koja je prije nekoliko godina uvela program Aloha u Hrvatsku te posljednjih godina prati Patrikov razvoj. Odrasli se čude njegovim nevjerojatnim sposobnostima, a Patrik kao da zna koliko vrijedi.

„Znao je kakva ga konkurencija čeka, no on je vrlo samouvjereno tvrdio da će opet pobijediti jer je puno radio i ima iskustvo s natjecanja u Moskvi. Trebalo mu je predočiti i mogućnost da ne dobije zlatnu medalju. Treba razgovarati s djetetom o svim mogućim opcijama, pa i o toj da ne dobije nikakvu medalju, jednostavno ga psihički pripremiti na svaki mogući ishod. To što je prošle godine dobio zlato u Moskvi nije nikakva garancija za ovu godinu, konkurencija je ogromna i dijelom drukčija, i to djetetu svakako treba pojasniti. Treba naći mjeru u tome da ga se motivira i ojača njegovo samopouzdanje jer bez toga smo unaprijed bacili koplje u trnje", govori Novosel i dodaje da je i u mentalnoj aritmetici bitna sportska psihologija.

„Kad ste na vrhu, kao što je Patrik jer je donio zlato iz Moskve, pritisak i očekivanja su mnogo veći, i s tim se treba nositi. I odraslim profesionalnim sportašima to nije jednostavno, zato imaju mentalne trenere“, objašnjava Novosel, no dodaje kako vjeruje da bi Patrik mirno prihvatio i lošiji plasman.

„Da nije bilo zlato, Patrik bi to mirno prihvatio,+ jer je on dvostruki prvak Hrvatske i prošlogodišnji svjetski prvak, i samim time najbolji u Hrvatskoj. Opet paralela sa sportom i natjecanjem – nitko nije stalno prvi“, kaže Novosel. U ovom programu potrebno je vježbati svaki dan 5 do 10 minuta. Patrik je vježbao mnogo više.

Najponosniji su roditelji

„No budući da je za nacionalno natjecanje u svibnju također mnogo radio, trebalo je samo izoštriti vještine, postići unutrašnji mir i u tih 5 minuta dati maksimum. Odradio je jako puno probnih testova za natjecanje“, ponosna je Novosel. No ipak su najsretniji Patrikovi roditelji.

„Ponosni su na svojeg sina, tko ne bi bio. Moram reći da je to emotivno vrlo zahtjevno i za njih. Eto, trud se isplatio!“ kaže Branka.

Aloha je program zasnovan na abakusu koji potiče razvoj mozga tako da stimulira obje njegove polutke i pridonosi njihovu ožičavanju te povećanju dugoročne i kratkoročne memorije. Matematički se zadaci rješavaju pomoću abakusa, ruku te mentalno, što djetetu omogućuje da maksimalno iskoristi svoj mozak te ga priprema za poslove budućnosti. Ministarstvo obrazovanja prepoznalo je vrijednost tog programa te financijski poduprlo Patrikov put u Kinu.

Evo još nekih primjera zadataka:

653 - 255 + 946 - 337

259,33 - 167,77 + 67,83

34 x 62

7668 : 9

4/9 + 3/9

852²

Izvor: dnevnik.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada