hren

DVA ĆE DOMAĆA GRAĐEVINSKA PROJEKTA PREDSTAVLJATI HRVATSKU NA OVOM PRESTIŽNOM I DUGOVJEČNOM GRADITELJSKOM NATJECANJU
Već jedanaest godina CEMEX Hrvatska odabire najbolje građevinske projekte u prednatjecanju za međunarodnu Graditeljsku nagradu CEMEX koja se dodjeljuje u Meksiku. Dva najuspješnija hrvatska arhitektonska i građevinska dostignuća nastala u protekle dvije godine natjecat će se u kategorijama Stambenih građevina te Javnih i poslovnih građevina.

Neovisni stručni Odbor nagrade koji čine predsjednik Društva arhitekata Splita Dragan Žuvela, predsjednica Upravnog odbora Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju Petra Škevin te Alen Harapin s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, odabrao je dva projekta za natjecanje na međunarodnoj razini. To su Kuća Jerini na otoku Krku te Poslovna zgrada u sklopu ugostiteljskog kompleksa Franja u Samoborskom naselju Rakov Potok.

„Ovogodišnji projekti su svakako zanimljivi i kreativni - oba projekta kombiniraju staro i novo, uklapaju se u zatečeni kontekst i tvore skladne cjeline. Riječ je o kvalitetnim građevinama koje će  predstavljati Hrvatsku u Meksiku te vjerujem da su dostojna konkurencija projektima iz cijelog svijeta. Nadam se da će i međunarodni žiri prepoznati njihovu vrijednost“, rekao je predsjednik Odbora nagrade Dragan Žuvela.

Arhitektica Branka Juras za projekt Kuće Jerini kaže kako je izazov bio očuvati arhitektonsko nasljeđe, a istovremeno zadovoljiti suvremenu arhitekturu. „Smjernice u projektiranju ne bi smjele biti konzervacija sela i gradova jer ih time pretvaramo u muzeje, ali oni ne bi smjeli ni izgubiti svoj karakter zbog nedostatka starih građevina.“, ističe Juras.

Pobjednički projekti predstavljat će Hrvatsku na međunarodnom natječaju koje će se u studenom održati u Meksiku. Prijašnja izdanja nagrade okupljala su i nekoliko stotina prijavljenih projekata iz više od 50 zemalja svijeta, a u toj žestokoj konkurenciji hrvatski su projekti tijekom proteklog desetljeća višestruko nagrađivani. „Ono što je zajedničko projektima koje smo dosad nagrađivali i ovima koje smo nagradili danas jest da su u arhitekturu i gradnju unijeli elemente originalnosti i kreativnosti, ali i održivosti. Nadam da će napori koje su uložili projektanti i izvođači ovih građevina biti nagrađeni time što će postati uzor drugima kako graditi za budućnost“, rekao je Velimir Vilović, direktor CEMEX Hrvatske prilikom odabira dobitnika.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij