hren

HRVATSKI TURIZAM
Doznali smo najnovije srpanjske podatke o broju turista u Hrvatskoj koji dokazuju - turističkoj sezoni prijete ozbiljni problemi.

Jučer smo objavili da je Hrvatska u prvom tjednu srpnja (od 1. do 8. srpnja) zabilježila 90.000 gostiju manje nego u istom razdoblju lani. Osim toga, bilježi se i 400.000 noćenja manje nego u istom razdoblju prošle godine. No i gore je od toga.

Najnoviji rezultati su još gori od onih koje smo objavili jučer

Index je došao do najnovijih podataka iz sustava eVisitor koji uključuju razdoblje do 12. srpnja.

Od 1. do 12. srpnja u Hrvatskoj je 94.174 manje gostiju i 501.019 manje noćenja nego prošle godine.

U hotelskom smještaju pad je gotovo zanemariv, no zato je veliki pad u privatnom smještaju.

Veliki pad u apartmanima

U apartmanima i drugom privatnom smještaj u dosadašnjem dijelu srpnja je 61.913 manje gostiju i čak 321.894 manje noćenja nego u istom razdoblju lani.

Broj gostiju i noćenja pada u svim jadranskim županijama - Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj, Zadarskoj, Ličko-senjskoj, Primorsko-goranskoj i Istarskoj.

Najviše je pao broj Čeha, Poljaka i Nijemaca.

Kada bi se ovakav trend nastavio, to bi značilo doista veliki podbačaj turističke sezone.

Ipak nije kriva Ultra?

Valja napomenuti kako najnoviji rezultati turističke sezone do kojih je došao Index u priličnoj mjeri opovrgavaju tezu da je za lošije rezultate u prvom dijelu srpnja krivo to što se festival Ultra ove godine održava nekoliko dana kasnije nego prošle godine. Naime, najnoviji rezultati sezone uključuju i podatke o broju gostiju od petka, kada su vjerojatno svi partijaneri koji su to planirali stigli u Split.

Veća odstupanja zbog Ultre moguća su, kako se čini, tek u broju noćenja.

Ministar se hvalio rezultatima prve polovice godine

Zanimljivo, prije nekoliko dana ministar turizma Gari Capelli hvalio se rezultatima u prvih šest mjeseci.

"Prema podacima sustava eVisitor koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew), u Hrvatskoj je u razdoblju od siječnja do kraja lipnja ostvareno 6,88 milijuna dolazaka (+6 posto) i 26,26 milijuna noćenja (+3 posto). Od toga su strani turisti ostvarili 5,85 milijuna dolazaka (+6 posto) i 22,93 milijuna noćenja (+3 posto), a poraste bilježe i domaći turisti u dolascima za 6 posto te u noćenjima za 4 posto", stoji u priopćenju Ministarstva turizma.

Rezultate prave sezone vlada će skrivati do rujna

Zato je osobito zanimljiva informacija s te konferencije, a koju Ministarstvo u svom priopćenju ne spominje, da se više neće objavljivati mjesečni rezultati dolazaka i noćenja eVisitor sustava. Drugim riječima, Ministarstvo više neće javno objavljivati podatke iz sustava eVisitor, a sad je jasno i zašto. Taj sustav omogućuje dnevni uvid u broj gostiju i statistike, a to sada neće biti moguće.

Nakon ovih najnovijih rezultata, čini se jasnim i zašto.

Cappelli je na konferenciji za medije najavio kako se više neće objavljivati mjesečni rezultati dolazaka i noćenja iz eVisitor sustava, nego tri put godišnje i to: početkom srpnja za prvih šest mjeseci, u rujnu s rezultatima glavne sezone te krajem godine kao završni izvještaj cijele turističke godine.

Na pitanje je li točno da neke destinacije u prvim danima srpnja bilježe minuse, Cappelli je na konferenciji rekao da je to moguće, pogotovo ako nisu ulagali u kvalitetu, ali je i dodao da neće sagledavati hrvatski turizam dan po dan ni po određenim datumima, nego na razini sedam i više mjeseci. S te strane, kazao je da će sljedeće zaokružene rezultate predstaviti tek počekom rujna, a onda još jednom krajem prosinca.

Neuvjerljiva opravdanja za skrivanje rezultata

"Ja ću danas upozoriti da ćemo drugo prolazno vrijeme imati prvih desetak dana devetog mjeseca, da vam damo izvješće za sedmi i osmi mjesec. I onda zadnje podvlačenje crte s 31. 12. I to će biti praksa", rekao je Cappelli.

"Način pristupa putovanjima se promijenio", pokušao je to opravdati Cappelli.

Dan ranije, gostujući u Istri, kazao je kako očekuje rast u srpnju.

"Vjerujem da ćemo ono što smo planirali u konačnici i ostvariti. Ono što smo planirali početkom srpnja, a to je tri posto više turista i od jedan do dva posto više noćenja, ostvarujemo. Dakle, računamo da bi rast mogao biti oko tri posto", poručio je ministar Cappelli 8. srpnja.

No za službene rezultate srpnja trebat ćemo čekati rujan. Prema podacima kojima raspolaže Index, jasno je i zašto.

Izvor: index.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij