hren

TRI HRVATSKA PROJEKTA TAKOĐER SE NATJEČU ZA OSVAJANJE OVE GLOBALNE NAGRADE
CEMEX i Tehničko sveučilište iz Monterreya zaključili su razdoblje primanja prijava projekata usmjerenih na održivi razvoj, inovacije i društveno poduzetništvo CEMEX-TEC 2019. Prikupljeno je više od 1.500 prijava, što je dvostruko više u odnosu na prošlu godinu.

U svom devetom izdanju, a drugom globalnom, natječaj za dodjelu nagrade CEMEX-TEC pozvao je sve zainteresirane da prijave svoje projekte u četiri kategorije: transformacija zajednica, društveni poduzetnici,  poduzetništvo u zajednici te suradnička akcija. Najviše je prijavljenih projekata u kategoriji društvenog poduzetništva, čak 757, a slijede transformacija zajednica s 335, poduzetništvo u zajednici s 291 te suradnička akcija sa 110 prijavljenih projekata.

Iz Hrvatske su na natječaj prijavljena 3 projekta, a najviše ih je, očekivano, iz Meksika (672 projekta s 87 sveučilišta). Čak 101 sveučilište iz 67 zemalja prijavilo se za nagrade, s najvećim brojem sudionika iz Kolumbije i Dominikanske Republike. Visoka razina sudjelovanje zabilježena je i iz Europe, posebno iz Njemačke, Španjolske, Ujedinjenog Kraljevstva te Češke. 

Iako se nagradama CEMEX-TEC prepoznaju društveni projekti visokog utjecaja, okoliš je ove godine najpopularnija tema, a slijede ekonomski rast, obrazovanje i društveni razvoj. Važno je naglasiti i da su svi projekti povezani uz ostvarivanje Ciljeva održivog razvoja UN-a (COR), s jačim fokusom na cilj 8 (Dostojanstven rad i ekonomski rast), cilj 10 (Smanjenje nejednakosti), cilj 11 (Održivi gradovi i zajednice), cilj 3 (Zdravlje i blagostanje) te cilj 12 (Odgovorna potrošnja i proizvodnja).

Pobjednički projekti ne samo da će osvojiti prilike za obrazovanje i početni kapital, već će sudjelovati i u CEMEX-TEC Tjednu iskustava, koji će se održati od 23. do 27. rujna u Monterreyu u Meksiku. Pobjednici će tada moći sudjelovati u specijaliziranim treninzima i terenskim aktivnostima, prilikama za vježbanje promocije projekata, druženjima s iskusnim rukovoditeljima sličnih projekata i partnerima, uključujući organizacije Ashoka, MassChallenge, MakeSense, Unreasonable México, Impact HUB, i Sirillo Institute.

„Sjajno je što nam ovakvi projekti pružaju priliku da osnažujemo i povezujemo društvene inovatore u više od 67 zemalja svijeta u dijeljenju zajedničkih vrijednosti. Za nas je izuzetno važno da doprinesemo borbi s globalnim izazovima kroz lokalan pristup, jer sve tvrtke trebaju prosperitetnu okolinu u kojoj će rasti i razvijati se“, rekla je Martha Herrera, CEMEX-ova direktorica za DOP te direktorica Centra za održivi razvoj CEMEX-a i Tehničkog sveučilišta u Monterreyu.

Nagrade CEMEX-TEC ponovo su potvrdile kompanijsku predanost gradnji bolje budućnosti za sve, potičući i promovirajući društvene projekte visokog utjecaja kroz društveno poduzetništvo i inovaciju.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij