hren

ANALIZIRA DAMIRA GREGORET
Ekskluzivno istraživanje Promocije plus za RTL donosi preferencije kandidata za predsjedničke izbore!

Nakon objave rezultata istraživanja CRO Demoskop o rejtingu stranaka i političara, RTL ekskluzivno, u suradnji s Promocijom plus, donosi istraživanje o preferencijama kandidata u utrci za Pantovčak. Rezultate donosi i analizira Damira Gregoret.

Predsjednica gubi potporu

Predsjednički su izbori potkraj godine, kandidature se već ozbiljno redaju, no aktualna predsjednica još ju nije objavila. Prema istraživanju preferencija kandidata u utrci za Pantovčak, aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović gubi potporu.

Iako Kolindu Grabar-Kitarović i dalje bira najviše ispitanika, 30 posto, aktualna predsjednica u srpnju bilježi značajan pad potpore. U odnosu na lipanj, izgubila je gotovo pet postotnih poena potpore (34,5 posto u lipnju). Istodobno, potpora ostalim protukandidatima raste.

Bivši SDP-ov premijer Zoran Milanović, koji je kandidaturu službeno objavio sredinom prošlog mjeseca, bilježi rast od gotovo 3 postotna poena i sada je na 22,3 posto (19,8 posto u lipnju). Nekoliko dana nakon Milanovića, u utrku je ušao i Miroslav Škoro, kojeg sada bira 17,8 posto ispitanika, odnosno 4 postotna poena više nego u lipnju (13,8 posto u lipnju).

Među njima su birači desnijih opcija, ali i 30 posto birača Živog zida, te 20-ak posto HDZ-ovaca kojima je Škoro očito bolji kandidat od Grabar-Kitarović.

Blagi rast vidljiv je i kod bivšeg suca Mislava Kolakušića. Njega na Pantovčaku želi gotovo 14 posto ispitanika (13,1 posto u lipnju).

Ostali bez šansi

Ivana Pernara, bivšeg člana Živog zida, od jučer predsjednika novonastale stranke koja nosi njegovo ime, bira nešto manje od 3 posto ispitanika. Katarina Peović iz Radničke fronte je nešto iznad 2 posto, dok Tomislav Panenić, kojeg Most ne želi kandidirati, samostalno ne može prebaciti preko dva posto. Ostalih je 2,4 posto, a neodlučnih 7,2 posto.

​Uz ovako velik broj kandidata, kojih će vjerojatno biti još i više, realnije je da će drugi krug iznjedriti pobjednika. U srazu sa Zoranom Milanovićem i Miroslavom Škorom, aktualna predsjednica u oba slučaja i pobjeđuje, ali i bilježi pad potpore!

Grabar Kitarović i u drugi krug s manjom potporom

U srazu aktualne predsjednice i bivšeg SDP-ova premijera Grabar-Kitarović bolje stoji. Bira je 53,9 posto ispitanika (54,8 posto u lipnju). Dakle, pobjeđuje, no smanjila je prednost za postotni poen u odnosu na lipanj, a gotovo tri u odnosu na svibanj. Istodobno, nakon objave kandidature Zoran Milanović joj se približio, bira ga 41,7 posto ispitanika, gotovo tri postotna poena više nego prošlog mjeseca (38,9 posto u lipnju).

Neodlučnih je 4,4 posto što je nedovoljno da promjene pobjednika, ali dovoljno da utrka bude neizvjesna. 70-ak posto Škorinih birača u ovakom izboru glas daje predsjednici, ali gotovo četvrtina ide Milanoviću. Kolakušićevi su se podijelili, ali više ih bira Milanovića - 60 posto.

Predsjednica bolja u srazu sa Škorom

Do pobjede, i to uz identičnu potporu, predsjednicu vodi sraz s Miroslavom Škorom. U drugom krugu s njim Grabar-Kitarović osvaja 53,9 posto glasova (57 posto u lipnju), a Škoro 38,1 posto (35,4 posto u lipnju). No ovdje je više neodlučnih, čak 8 posto.

Prije samo mjesec dana predsjednica je i ovdje uvjerljivije pobjeđivala. Sada je izgubila tri postotna poena, dok je toliko narasla potpora Škori.

Ovakav izbor podijelio je SDP-ovce, ali više ih bira Grabar-Kitarović, baš kao i Kolakušićevi birači. Desnije opcije glas daju Škori, kao i 20-ak posto HDZ-ovaca. Što i nije čudno s obzirom na to da je Škoro bivši HDZ-ovac, a i 2008. do Sabora je došao preko njihove liste.

Zoran Milanović vs Miroslav Škoro

Predsjednica se još uvijek nije izjasnila oko toga ide li uopće u reizbor, a u slučaju da to ipak ne učini u drugom ćemo krugu birati između Škore i Milanovića. Takav ishod značio bi veliku neizvjesnost, ipak, pobjedu bi odnio Miroslav Škoro.

Glazbenika, bivšeg HDZ-ovca, konzula i doktora ekonomskih znanosti, bira 51,6 posto, dok bi pravnika, bivšeg diplomata, SDP-ova premijera i predsjednika te stranke, zaokružilo 44,4 posto ispitanika.

Neodlučnih je 4 posto, pa bi ovakva politička utakmica bila najneizvjesnija. Škoro uzima 70-ak posto glasova Grabar-Kitarović, ali gotovo četvrtina glas daje Milanoviću, dok su HDZ-ovci uvjerljivo uz Škoru.

Svi ovi podaci pokazuje trendove, ali su zapravo uvertira u pravu bitku koja se tek zahuktava. Sigurno da nisu ugodni za aktualnu predsjednicu koja kalkulira i pokušava se približiti dijelu odmetnute desnice. Moguće je da će kandidata biti još, Milanović je dosad bio jedini jaki igrač ljevice, ali špekulira se i o drugima, u utrku namjerava i Dalija Orešković koja bi mu mogla uzeti dio potpore. Škoro će se, uz zadržavanje desnice, pokušati približiti centru, kao i ostali koji ciljaju na pobjedu, što je uvijek glavna izazov na putu za Pantovčak.  

Napomena:

Istraživanje se provodi početkom mjeseca od 1. do 5. lipnja 2019. na reprezentativnom uzorku od 1.300 ispitanika CATI metodom (telefonski). Uzorak je stratificiran po županijama i veličini naselja, uz kontrolu socio-demografskih obilježja birača po spolu, dobi i obrazovanju; standardna greška uzorka: ±2,77% (za utvrđivanje rejtinga stranaka ±3,1%) uz razinu pouzdanosti od 95%.

Izvor: vijesti.rtl.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij