hren

Francuska priprema zakon kojim će se pokušati spriječiti govor mržnje na Internetu kažnjavanjem tvrtki kao što su Facebook i Google - ako takav sadržaj ne uklone u roku od 24 sata

Donji dom Francuskog parlamenta u četvrtak je odobrio niz mjera koje su zamišljene kao odgovor na rastući problem govora mržnje pri komunikaciji na Internetu i dio su većeg zakona o regulaciji Interneta.

Ukoliko zakon i ovi prijedlozi prođu cijelu proceduru te postanu važeći obvezali bi tvrtke kao što su Facebook i Google na uklanjanje svog sadržaja koji se može okarakterizirati kao govor mržnje u roku od 24 sata.

Ukoliko to ne učine u navedenom vremenu mogu biti suočeni s kaznom koja se penje i do iznosa od 1,25 milijuna eura. Pod govorom mržnje koji podliježe kaznama smatra se onaj koji potiče na nasilje i diskriminaciju na bazi rase i religije (na meti je posebice sve više prisutni antisemitski govor mržnje).

Francuskoj susjedna Njemačka odobrila je sličan zakon tijekom prošle godine, rok za uklanjanje sadržaja također je 24 sata, no tamo maksimalna novčana kazna može doseći 50 milijuna eura.

Izvor: bug.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij