hren

Talijanski socijaldemokrat David-Maria Sassoli novi je predsjednik Europskog parlamenta koji je u drugom krugu glasovanja u srijedu osvojio 345 od 667 važećih zastupničkih glasova.

Taj 62-godišnji talijanski političar i novinar te potpredsjednik EP-a u bivšem sazivu je uspio u drugom krugu skupiti apsolutnu većinu, 50 posto plus jedan glas, i tako zasjesti u fotelju šefa EP-a.

Tako je nakon dramatičnih, višednevnih pregovora o novim čelnicima Europske unije - danas zabran novi predsjednik Europskog parlamenta. Rezultat je to kompromisa koji su čelnici država članica postigli na teškim pregovorima u Bruxellesu.

- Moramo obnoviti duh utemeljitelja europske ideje, koji su znali kako staviti na stranu ratna neprijateljstva i dokinuti neuspjeh nacionalizama. Podarili su nam projekt koji je kombinacija mira, demokracije, vladavine prava, razvoja i jednakosti. Tijekom proteklih mjeseci previše njih kladilo se na propast tog projekta, davalo pogonsko gorivo podjelama i sukobima za koje smo mislili da su tužan podsjetnik na našu povijest. Građani su, međutim, pokazali da i dalje vjeruju u taj izvanserijski projekt, jedini koji može dati odgovore na globalne izazove koji su pred nama. Moramo smoći snage ponovno pokrenuti integracijske procese, promijeniti Europsku uniju na način da još jače odgovori potrebama naših građana, poručio je Sassoli.

Nakon što nije prošao ni Weber, ni Timmermans, moralo se tražiti treće rješenje za predsjednika Europskog parlamenta. Stoga smo odlučili da ćemo u prvom dijelu ovog parlamentarnog saziva 2,5 godine na tu dužnost izabrati socijalista Sassolija, a u drugom dijelu mandata, kao što je to inače običaj, to će biti netko iz Europske pučke stranke, izjavila je hrvatska zastupnica, članica HDZ-a Dubravka Šuica.

Tonino Picula, eurozastupnik iz redova socijalista, izjavio je kako David Sassoli jest bio kandidat iz redova Socijalista i demokrata (S&D), ali je iz rezultata glasovanja jasno da su za njega dali glas i zastupnici EPP-a te liberali. Utoliko je, kaže Picula, potvrđeno da je izbor Sassolija dijelom posljedica dogovora koji je dan prije sklopljen u Bruxellesu.

Od ostalih kandidata, konzervativac i reformist Jan Zahradil osvojio je glasove 160 zastupnika, dva manje nego u prvom krugu, dok je Ska Keller iz redova Zelenih osvojila 119 glasova , 14 manje nego u prvom krugu glasovanja.

Kandidatkinja Ujedinjene ljevice Sira Rego osvojila je 43 glasa, jedan više nego u prvom krugu.

Sassoli će obnašati dužnost predsjedniks EP-a u naredne dvije i pol godine. Među prvim čestitarima nakon objasve rezultata bili su Manfred Webber, još donedavno vodeći kandidat eurpskih pučana za predsjednika Europske komisije, te dosadašnji predsjednik Parlamenta Antonio Tajani, također iz EPP-a.

Izvor: vijesti.hrt.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij