Nakadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Christian Schwarz-Schilling u srijedu je otvoreno pozvao na uklanjanje s dužnosti sadašnjeg predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika ističući kako je riječ o političaru koji zagovara raspad BiH i otvoreno krši ustav i zakone svoje zemlje te niječe strašne zločine poput genocida nad Bošnajcima Srebrenice.

U autorskom tekstu za Deutsche Welle (DW) Christian Schwarz-Schilling  iznio je dramatičnu ocjenu kako je BiH pred raspadom zbog jačanja nacionalističkoh snaga koje sve više rade na njezinoj podjeli.

Ako se Zapad i dalje bude zadovoljavao ulogom promatrača zemlja će se raspasti i to će imati teške posljedice za čitav zapadni Balkan, ali i za Europu", napisao je njemački političar koji je obnašao dužnost visokog predstavnika u BiH od 2006. do 2007. godine, a prije toga deset godina radio kao međunarodni posrednik za tu zemlju.

Najveću opasnost za opstanak BiH Schwarz-Schilling vidi u osobama poput Dodika kojega naziva "ekstremnim srpskim nacionalistom".

Podsjeća na Dodike otvorene izjave kako se ne osjeća predsjednikom Bosne i Hercegovine jer ta država za njega zapravo i ne postoji kao i na to da Dodik blokira uspostavu Vijeća ministara osporavanjem njezina puta ka članstvu u NATO-u.

Zbog Dodikovih političkih igara ne zasjeda ni parlament BiH pa ta zemlja nije bila u stanju izabrati ni zastupnike koji će je predstavljati u parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe i po tome će biti novi jedinstveni negativni primjer u cijeloj Europi, navodi Schwarz-Schilling.

Podsjetio je i na uvrede koje je Dodik izrekao na račun dosadašnje veleposlanice Njemačke u BiH Christiane Hohmann, koju je optužio za "protusrpsko djelovanje" i odbio je primiti u oproštajni posjet.

Bivši visoki predstavnik podsjeća kako su sve ovo Dodikovi ispadi u samo nekoliko proteklih tjedana, a na tragu su njegovih opetovanih istupa u kojima je dovodio u pitanje kako opstanak BiH tako i povijesne činjenice o zločinima poput srebreničkog.

- Dodik odavno tvrdi da se strašni genocid u Srebrenici, koji je nakon dugogodišnje istrage i najvišim sudskim odlukama potvrdio Međunarodni sud u Den Haagu, nije dogodio. Sada, na funkciji predsjednika BiH, Dodik na isti način tvrdi da genocida u Srebrenici nije bilo, što je provokacija ne samo za stanovnike BiH nego i za međunarodnu zajednicu. U Njemačkoj i nekim drugim zemljama nijekanje zločina je kažnjivo kazneno djelo. Kada će se takvo što dogoditi u BiH? Kada će ondje biti povučene pravne konzekvencije i kada će biti opozvan ovakvav predsjednik?, upitao je Schwarz-Schilling.

Izvor: vijesti.hrt.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij