hren

NEZAPOSLENOST u Hrvatskoj je na rekordno niskoj razini pa je tako na Zavodu za zapošljavanje u svibnju bilo 116 tisuća nezaposlenih, što je najmanji broj još od sredine osamdesetih. No oni usprkos velikoj potražnji za radnicima očito ne mogu ili ne žele pronaći posao. Znakovito je da više od četvrtine nezaposlenih ima završenu samo osnovnu školu ili manje, a u siromašnijim županijama, koje imaju i najveći broj nezaposlenih, taj postotak još je i veći.

U Hrvatskoj je, jasno je to i iz današnjeg povećanja kvota za strane radnike, ovih dana prilično lako naći posao. No oni koji imaju samo osnovnoškolsko obrazovanje, pa čak i manje od toga, i dalje ostaju problematični jer je teško zamisliti poslodavca koji bi i za bazične poslove uzeo osobu samo s osnovnom školom ili bez nje.

Od 116 tisuća nezaposlenih, 50 tisuća dugotrajno bez posla

Od ukupno 116 tisuća nezaposlenih, koliko ih je bilo krajem svibnja, mladih, a što su osobe do 29 godina, ima 26,6 tisuća. Bez radnog iskustva na zavodu za zapošljavanje prijavljena je 17,1 tisuća. Oko 43 tisuće je starije od 50 godina, dok dugotrajno nezaposlenih, tj. onih koji su neprekidno nezaposleni dulje od dvije godine, ima 50,3 tisuće.

Koliki je nesrazmjer između potražnje i ponude na tržištu rada pokazuje podatak da je broj traženih radnika u svibnju bio 21,6 tisuća, broj izlazaka iz evidencije zbog zapošljavanja oko 20 tisuća, a novoprijavljenih nezaposlenih 11,8 tisuća.

Četvrtina nezaposlenih ima osnovnu školu ili manje

Među nezaposlenima najbrojnije su bile osobe sa završenom srednjom školom za zanimanja u trajanju do tri godine i školom za KV i VKV radnike i njih ima 4987 ili 30 posto, a slijede osobe sa završenom srednjom školom za zanimanja u trajanju od četiri i više godina i gimnazijom kojih ima 31.840 ili 27,3 posto, osobe sa završenom osnovnom školom (24.126 ili 20,7 posto), osobe sa završenim fakultetom i akademijom (10.053 ili 8,6 posto), osobe bez škole i s nezavršenom osnovnom školom (8014 ili 6,9 posto) te osobe s prvim stupnjem fakulteta, višom školom i stručnim studijem (7446 ili 6,4 posto).

Kada su u pitanju osobe bez škole, najlošija situacija je u Međimurskoj županiji, gdje 19,6 posto nezaposlenih nije uspjelo završiti osnovnu školu, dok samo osnovnu školu ima 26,1 posto nezaposlenih.

Ili na primjer, u Sisačko-moslavačkoj županiji preko 40 posto nezaposlenih ima osnovnu školu ili manje. Naime, u toj županiji je 29,6 posto nezaposlenih sa završenom osnovnom školom, dok je 11,9 posto bez škole ili ima nezavršenu osnovnu školu.

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij