hren

Protekle srijede započeo je odabir srednjoškolskih programa za osmaše. Pred njima je velika odluka koja će značajno utjecati na daljnji životni put i mogućnost nastavka obrazovanja ili zapošljavanja po završetku srednje škole. Za sve koji ovih dana odabiru srednje škole, Hrvatski zavod za zapošljavanje izdao je brošure koje otkrivaju koja su zanimanja najzapošljivija u pojedinim županijama, kao i mogućnosti školovanja na tim područjima.

Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio je pet brošura koje otkrivaju koja su zanimanja najtraženija u pojedinim županijama, kao mogućnosti školovanja, a brošure su podijeljene u pet regija: sjeverozapadna Hrvatska, slavonska Hrvatska, središnja Hrvatska, primorska Hrvatska te dalmatinska Hrvatska.

Iz brošura je moguće doznati gdje se sve mogu prikupiti informacije o zanimanjima, koja od njih su trenutno tražena na tržištu rada, koji su uvjeti upisa u srednje škole, koje se uopće škole nude osmašima u pojedinim županijama te pročitati opise zanimanja i nastavne planove srednjih škola.

Ako ste među onima koji prilikom upisa najviše vode računa o mogućnostima zapošljavanja nakon srednje, svakako će vas zanimati koje je zanimanje deficitarno u vašoj županiji. Prema brošurama koje je objavio HZZ, situacija je slična kao i prethodnih nekoliko godina. U top deset najtraženijih zanimanja, sve od slavonskih pa do dalmatinskih županija su konobari, prodavači, zavarivači, bravari, kuhari, zidari i medicinske sestre. Kakve su mogućnosti školovanja i stipendiranja za ta zanimanja u vašoj županiji provjerite u brošurama HZZ-a pri dnu ovoga teksta.

Napomenimo za kraj kako je odabir srednjoškolskih programa putem NISpuSŠ sustava počeo 26. lipnja, a osmaši srednje škole biraju sve 10. srpnja. Izuzetak su srednjoškolski programi koji provode dodatne provjere. Konačne ljestvice poretka bit će vidljive 13. srpnja.

Brošuru za Splitsko-dalmatinsku županiju možete skinuti OVDJE.

Svoje bodove za upis željene srednje škole možete izračunati uz pomoć kalkulatora bodova.

Izvor: srednja.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij