hren

Hrvatski autoklub objavio je prometnu prognozu za vikend koji je pred nama. Kako pišu iz HAK-a, proteklog produženog vikenda vidjelo se da stiže nova ljetna sezona s jednakim poteškoćama, velikim brojem turista na hrvatskim cestama i gužvama u prometu.

Najveći broj vozila, mogući zastoji i usporena vožnja očekuju se sutra u poslijepodnevnim satima (od 14 do 20 sati), u subotu, tijekom cijelog dana, a osobito u jutarnjim satima i sredinom dana (6 - 15 sati) te u nedjelju tijekom cijelog dana (najviše od 6 do 13 sati).

Evo gdje se očekuje najviše vozila

Ovog vikenda u velikom dijelu europskih zemalja (Austrija, Belgija, dio Švicarske i dio Njemačke) počinju školski praznici, a veliki broj turista iz tih zemalja tradicionalno se odmara na Jadranu. Zbog toga se najgušći promet očekuje:

- na zagrebačkoj obilaznici (A3) iz smjera Jankomira ili Buzina prema naplatnoj postaji Lučko

- na graničnim prijelazima sa Slovenijom (Bregana, Macelj, Kaštel, Rupa, Pasjak), Mađarskom (Goričan), Srbijom (Bajakovo, Tovarnik), Bosnom i Hercegovinom (Stara Gradiška, Slavonski Brod, Maljevac, Županja, Metković) i Crnom Gorom (Karasovići)

- na autocestama A1 Zagreb - Split - Ploče i A6 Rijeka - Zagreb, između Lučkog i čvora Bosiljevo 2 (oba smjera) te na A3 Bregana - Lipovac u smjeru istoka

- na Istarskom ipsilonu, prema GP-ima Kaštel i Plovanija i prema tunelu Učka

- u trajektnim pristaništima prema otocima Cresu, Rabu i Pagu, kao i u trajektnim lukama u Zadru i Splitu

- u turističkim središtima na obali.

Zabrana za vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona

Tijekom predstojećeg vikenda na snazi će biti zabrana za teretna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona - u subotu od 4 do 14 sati te u nedjelju od 12 do 23 sata.

Zabrana se odnosi na važnije državne ceste: DC8 (Jadranska magistrala), DC9 (Metković - Opuzen), DC21 (Kaštel - Kanfanar), DC23 (Žuta Lokva - Senj) pa se na tim cestama očekuje i nešto protočnija vožnja. Zabrane nema na autocestama kao ni na državnoj cesti 1, Ličkoj magistrali.

HAK savjetuje kako je potrebno provjeriti razinu ulja u motoru, osobito za vozila koja nemaju nadzor razine ulja putnim računalima, kao i razinu rashladne tekućine. Ako je razina niska, rashladna tekućina može se dopuniti destiliranom vodom ili vodom iz slavine (ne više od 3 dcl).

Izvor: index.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij