hren

ZDRAVLJE NEMA CIJENU
Nekada je u medicini bila "svetinja" da onkološki pacijenti ni dana ne čekaju na pretragu ili pregled i da imaju prednost u odnosu na sve druge pacijente. Ali budući da ni "svetinje" više nisu što su bile, tako je završila i ova. Nažalost.

Stoga su iz KBC-a Split napravili presedan, jer kako drukčije nazvati dopis koji je u ime splitske bolnice uputio HZZO-u doc. dr. Krešimir Dolić, zamjenik ravnatelja KBC-a Split i predstojnik Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju.

U tom dopisu splitska bolnica traži od HZZO-a da privatnicima u Splitu, koji imaju MR i MSCT, a koji imaju potpisan ugovor sa HZZO-om, budu povećane kvote, odnosno broj segmenata koji mogu snimiti preko crvene uputnice (pregled plaća HZZO), kako bi svi oni onkološki bolesnici koji se liječe u KBC-u Split mogli na vrijeme uraditi svoje dijagnostičke pretrage.

- Mi u KBC-u Split jednostavno ne možemo zadovoljiti sve potrebe naših pacijenata, prvenstveno onkoloških. Mjesečno na MSCT-u "obradimo" oko 3000 pacijenata, od čega je 70 posto pacijenata onkološko. Svakog mjeseca stotinjak onkoloških pacijenata mora ići na listu čekanja, odnosno ne uspijevamo ih "obraditi" unutar tih mjesec dana - kazuje doc. dr. Dolić.

Najviše se u KBC-u Split čeka za MSCT abdomena i MSCT pluća, kao i za MR mozga i MR abdomena.

- Sve su više u upotrebi za liječenje onkoloških bolesnika tzv. pametni lijekovi, koji zahtijevaju radiološku pretragu svakih mjesec dana kako bi se vidio tijek bolesti. Budući da je pritisak pacijenata ogroman, mi jednostavno nemamo ni ljudske ni ostale druge resurse da iziđemo svima u susret. Stoga smo se, u dogovoru s Ravnateljstvom KBC-a Split, odlučili napisati dopis HZZO-u i zatražiti od njih povećanje kvota za privatnike koji s njima imaju ugovor. Moramo učiniti sve kako bi svi akutni pacijenti, odnosno svi onkološki pacijenti, dobili uslugu i kako bi mogli ostvariti svoje pravo na liječenje. Odgovor još nismo dobili, ali nadam se da će stići brzo. Koliko sam ja osobno upoznat sa situacijom kod privatnika u Splitu koji imaju ugovor sa HZZO-om, još ima prostora za dodatne usluge na MSCT-u i MR-u. Svi oni kojima je potrebna takva radiološka pretraga mogli bi to i ostvariti izvan KBC-a Split, samo kada bi odgovor HZZO-a bio pozitivan. Stoga je sada potez na HZZO-u - zaključuje doc. dr. Krešimir Dolić.

I ne bi HZZO ništa izgubio svojim odobrenjem, odnosno povećanjem kvota za splitske privatnike. Naime, on bi njima plaćao istu cijenu pretrage kao što je plaćaju i KBC-u Split. Jedini koji bi u toj cijeloj priči izgubili bili bi privatnici koji bi HZZO-u "dali" pretrage po puno nižoj cijeni nego što bi ona bila da su na "tržištu", odnosno da je pacijenti moraju sami platiti.
Međutim, složit ćete se, nije bitno tko gubi, važnije je tko dobiva. U ovom slučaju bi na dobitku bili svi oni onkološki pacijenti kojima bi bilo omogućeno da na vrijeme naprave svoje radiološke pretrage. A zdravlje, znate i sami, cijene nema.

Izvor: slobodnadalmacija.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij