hren

OCEAN STATE REPORT
Tijekom proteklih četvrt stoljeća oceani i europska mora konstantno se zagrijavaju, stoji u sažetku trećeg Izvještaja o stanju oceana. Razina mora konstantno raste, a brojni rekordni ekstremni događaji bilježe se širom svijeta.

Morski toplinski valovi zabilježeni su u više područja Sredozemnog mora, a nisu zaobišli ni naš Jadran¸ stoji u najnovijem, trećem izdanju Izvješća o stanju mora. Riječ je o godišnjoj publikaciji pomorske službe europskog projekta Copernicus koja pruža sveobuhvatnu procjenu trenutnog stanja, prirodnih varijacija i promjena u globalnom oceanu i europskim regionalnim morima. Ona služi kao referentni dokument kojim se služe znanstvenici, gospodarstvenici, ali i političari. Svi oni imat će što iščitavati iz ovog izvješataja, jer činjenice koje u njemu stoje ne slute na dobro.

Kompletni podaci iscurit će do kraja godine, no i iz unaprijed objavljenog sažetka da se iščitati osnovno: svjetski oceani i europska mora konstantno se zagrijavaju, pa tako i Jadran u kojem su zabilježni opasni valovi pregrijavanja mora.

Naime, tijekom proteklih četvrt stoljeća globalno more i europska mora konstantno se zagrijavaju, stoji u ovom izvještaju. Razina mora raste, a brojni rekordni ekstremni događaji zabilježeni su i u Europi i širom svijeta. Eto, temperatura na površini Sredozemnog mora bila je 2017. šesta najtoplija otkako se provode mjerenja.

Oceani se zagrijavaju, a razina mora raste

Oceani apsorbiraju 93% viška topline stvorene ljudskim aktivnostima na Zemlji i trenutno se zagrijavaju brzinom od 0,9 Watta po kvadratnom metru. Ovaj učinak grijanja ide ruku pod ruku s porastom razine mora. Naime, oko 40% globalnog porasta razine mora posljedica je upravo zagrijavanja jer se voda širi zagrijavanjem.


Crvenom bojom označene su anomalije veće od prosjeka, a plavom manje. Što su ikone veće, to su veće i anomalije

Globalno, razina mora uslijed zagrijavanja raste 1,4 milimetra godišnje. Europska mora godišnje rastu po stopi od 1,9 do 4,3 milimetra. Još je gore stanje u regiji pacifičkih otoka gdje ocean godišnje naraste između 2,8 i 4,8 milimetara.

Poput kopna, i oceani i mora pate od toplinskih valova koji mogu imati pogubne posljedice na lokalne morske ekosustave i gospodarstva. Tijekom ljetnih mjeseci, u lipnju, srpnju i kolovozu 2017. godine, morski toplinski valovi (MHWs) zabilježeni su u više područja Sredozemnog mora, pa tako i na Jadranu.

Trend zagrijavanja i epizode MHW-a uzrokuju gubitak biološke raznolikosti, što pak utječe na akvakulturu i ribarstvo. Naime, mnoge vrste ne mogu se nositi s obiljem i raspodjelom topline i ne mogu migrirati u hladnije vode, smanjujući njihovu brojnost i rasprostranjenost. To pak ometa ekosustave, što dovodi do manje biološke raznolikosti i utječe na sigurnost hrane.


Valovni morskih vrućina u Sredozemlju: godine 2014. more je bilo pretoplo više od 170 dana

U naša mora stižu nove vrste koje preferiraju tropske i suptropske klime. Među njima nalaze se i invazivne vrste koje mogu poremetiti ekosustave i imati velike posljedice za ribarstvo i akvakulturu. Mnoge vrste morskih životinja ne mogu migrirati kako bi pronašle hladnije vode pa izumiru u pregrijanim vodama.

Izvor: tportal.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij