hren

Četvrto izdanje SpliTech konferencije o pametnim i održivim tehnologijama, održat će se 18. – 21. lipnja 2019. te će okupiti ugledne znanstvenike i stručnjake iz akademske zajednice u hotelu Elaphusa u Bolu na Braču, a posljednjeg dana na Sveučilištu u Splitu, na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB)

Četvrta Međunarodna multidisciplinarna konferencija o pametnim i održivim tehnologijama SpliTech 2019 bez sumnje prelazi dosadašnje postavljene granice: očekuje se dolazak preko 500 domaćih i inozemnih gostiju iz više od 30 zemalja cijelog svijeta. Ugledni znanstvenici i stručnjaci iz akademske zajednice, gospodarstva te javnih institucija okupit će se kako bi razmijenili znanja na području pametnog okružja/grada, energije i inženjerskog modeliranja te zdravlja.

Razlog velikog broja zainteresiranih, zasigurno je i IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) tehnički su-sponzor SpliTech konferencije koji je najutjecajnija svjetska udruga za promicanje znanstvenog i stručnog rada na području elektrotehnike i računarstva.

Također, odabrani radovi SpliTech konferencije ujedno znače i visoku kvalitetu, a time omogućavaju i pozicioniranje u visoko kvalitetnim časopisima koji su povezani s ovogodišnjom konferencijom.  Najkvalitetniji radovi dobit će mogućnost slanja proširenih verzija svojih radova za buduće objavljivanje u nekom od renomiranih časopisa: International Journal of Energy Research (Wiley), Journal of Cleaner Production (Elsevier) te Transactions on Emerging Telecommunications Technologies (ETT) - Special Issue (Wiley).

Nakon tri godine u Splitu, prva tri dana konferencije, odnosno znanstveni dio, seli se u Bol na Braču kako bi omogućili stalan i kvalitetan rast publikacija. Svečano otvorenje planirano je drugog dana konferencije, 19. lipnja u 11:15 sati, nakon čega će predavanje održati ugledni svjetski znanstvenici/profesori.

Glavni organizator SpliTech-a, prof. dr. sc. Sandro Nižetić otvorio je konferenciju za medije jutros u 10h prilikom čega je najavio predavanje jednog od poznatih znanstvenika:

„Keynote predavanje na otvorenju konferencije održat će Luigi Atzori, vodeći znanstvenik na području IoT tehnologija koji ima mnogo radova koji su citirani nekoliko tisuća puta. Oni koji se bave znanošću znaju koliko to znači i koliku težinu ima. Doveli smo i gospodina Davida Wilkinsona s University of British Columbia koji je na području inženjerstva među top 10 sveučilišta. Riječ je voditelju tima koji je pustio prvu litij-ionsku komercijalnu bateriju.“

Posljednjeg dana konferencije, 21. lipnja, na FESB-u održat će se besplatan jednodnevan Internet of Things (IoT) day s ciljem povezivanja IoT tvrtki, startupova, fakulteta, studenata, znanstvenika te svih geekova i zaljubljenika u IoT kako bi podijelili svoje znanje, iskustvo i viziju o tehnologiji, rješenjima i poslovnim prilikama. Primjene IoT-a su široke, te uključuju pametne zgrade, pametnu logistiku, upravljanje voznim parkovima (Smart City), agrikulturu, kao i pametno upravljanje energijom, što su ujedno i teme koje IoT day obuhvaća.

Više o IoT danu, otkrio je dr. sc. Toni Perković:

„Na temelju prošlogodišnjeg IoT workshopa i velike zainteresiranosti studenata za ovakav tip radionica, ove godine odlučeno je posvetiti cijeli dan radionicama, predavanjima i izložbenom prostoru uz popratni zabavni sadržaj, hranu, pića i nagrade. Prijave za IoT dan još su otvorene, potrebna je samo registracija, a broj mjesta je ograničen.“

Prof. dr. sc.Boris Ljubenkov, prodekan za istraživanje, znanosti i stručni rad (FESB) naglasio je da konferencija već u ovom četvrtom izdanju pokazuje jako dobre rezultate i teme što fakultet izrazito cijeni te potiče financijski i organizacijski, kako ovu tako i sve studentske i ostale znanstvene projekte.

Voditelj splitskog ureda tvrtke Rimac automobili, Miljenko Baković najavio je radionicu na temu „Internet of Cars – izazovi i mogućnosti“ te tom prilikom izjavio kako je ovaj tip konferencije potreban jer prikazuje znanost, ali i njenu primjenu u industriji.

U ime ICT županije, voditelj projekta Damir Brčić istaknuo je kako je županija od samih početaka uz konferenciju jer sam projekt ICT županija ima za cilj razviti i pojačati IT sektor u županiji kako bi on postao jedan od ključnih gospodarskih sektora:

 „Moram pohvaliti organizatore i SpliTech konfereciju koja je iz godine u godinu sve bolja. Na ovoj konferenciji dolazi do spoja znanstvenog dijela, studenata, profesora i istraživača, a zatim i praktični dio koji se ocrtava u IoT danu, gdje imaju priliku pokazati što su naučili i što rade.“


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij