hren

PAKET ZAKLJUČAKA
Među konkretnim porukama Srbiji, u Nacrtu zaključka savjeta ministara je jačanje vladavine prava i primjena zakona.

Baš kao nekoć Hrvatska, i Srbija želi postati dio Europske unije. No, kako bi to ostvarila, morat će ispuniti šest ključnih zadataka koja su za Srbiju pripremili šefovi diplomacija europskih zemalja. Ono što je potrebno jest da se bez odlaganja zaključi sveobuhvatni pravnoobavezujući sporazum jer to je nužno za napredovanje Srbije i Kosova prema Europskoj uniji, doznaje Blic. Sporazum bi trebao riješiti sva otvorena pitanja u skladu s međunarodnim pravom te EU standarima, a treba pridonijeti i regionalnoj stabilnosti.

Sastanak ministara vanjskih poslova EU-a održat će se 18. lipnja pa će ovaj navod iz Nacrta zaključaka biti predmet rasprave. I to je još jedna jasna poruka da su dijalog i rješenje kosovskog problema presudni za europsku diplomaciju kao i za napredovanje Srbije prema Europskoj uniji. Prilike u zemljama Zapadnog Balkana bit će u središtu rasprave europskih šefova diplomacije pa bi trebali usvojiti paket zaključaka o napretku i obavezama zemalja u procesu proširenja.

Izvještaj će se osim na Srbiju i pitanje KiM odnositi i na BiH te Crnu Goru, a osim toga, paket od pet zaključaka pripremljen je i za svaki zemlju u regiji. Sve ono što se usvoji na sastanku šefova diplomacije, treba se potvrditi kasnije i to 20. i 21. lipnja na sastanku čelnika država i vlada EU-a.

Koji su ključni zadaci?

Posebna pozornost obratit će se na odnose Beograda i Prištine. Kako tvrdi Blic, šefovi diplomacije tražit će ponovno pokretanje aktivnog procesa i dijaloga u što kraćem roku. Status “quo” je za EU neodrživ, a jedino rješenje koje se nameće jest postizanje sveobuhvatnog pravno obvezujućeg  sporazuma o normalizaciji odnosa. To je ključni uvjet za napredovanje Srbije prema Europskoj uniji.

Dakle, ključni zadaci za Srbiju su: sveobuhvatni sporazum s Prištinom, fokus na temeljne reforme, napredak u području vladavine prava, nezavisno sudstvo i mediji, borba protiv kriminala i korupcije, usklađivanje vanjske politike. Blic je prije nekoliko dana pisao da će Beograd i Prištinu na sastanku u Parizu 1. srpnja biti stavljen dokument koji je praktično sporazum o sporazumu, a koji podrazumijeva između ostalog stavku i poštovanje svega do sada dogovorenog i briselskog sporazuma. Upravo je ista stavka, ali u obliku preporuke, sada i u izvještaju ministara EU-a.

“Nužno je provesti sve sporazume koji su postignuti u okviru dijaloga Beograda i Prištine. Savjet ministara izražava žaljenje što nije postignut napredak u provođenju ranijih sporazuma o dijalogu, uključujući i Nacrt statuta Zajednice srpskih općina na Kosovu, potpuna implementacija Sporazuma o integriranom upravljanju granica, kao i odlučna implementacija Energetskog sporazuma”, navodi se u Nacrtu dokumenta ministara EU-a.

‘Bez reformi nema napredovanja prema članstvu u EU’

Savjet šefova diplomacija navodi i da izražava žaljenje jer “most u Mitrovici još nije otvoren za cijeli promet iako su završeni radovi na renoviranju”, stoji u Nacrtu zaključka koji će biti usvojeni sljedećeg utorka. Ono što savjet ministara traži od svih na Zapadnom Balkanu jest veći fokus na temeljne reforme jer bez njih nema ni napretka u pregovorima o članstvu. Među konkretnim porukama Srbiji, u Nacrtu zaključka savjeta ministara je jačanje vladavine prava i primjena zakona.

“Srbija je nastavila raditi na usklađivanju svog zakonodavstva sa standardima EU-a u mnogim područjima. Napredak u području vladavine prava, osnovnih prava, kao i normalizacija odnosa Srbije s Kosovom ostaju osnova i odredit će tempo pristupnih pregovora”, navodi se u Nacrtu teksta šefova diplomacije EU-a. Srbija treba osigurati i nezavisno sudstvo i ostvariti opipljive i održive rezultate kroz efikasne istrage, kaznena gonjenja i konačne presude, posebno u pogledu borbe protiv korupcije, organiziranog kriminala i pranja novca, stoji u Nacrtu.

Savjet EU-a će pozvati Beograd da zajamči sigurnu klimu za neometano ostvarivanje slobode izražavanja i nezavisnosti medija, uključujući i jačanje napora za istraživanje slučajeva napada na novinare. Ministri EU-a će ponoviti nužnost da se Srbija uskladi sa zajedničkom vanjskom politikom EU-a i da nastavi s naporima u jačanju regionalne suradnje.

Dačić: ‘Priština ni poslije ovoliko vremena nije ispunila svoju obvezu’

Ministar vanjskih poslova Srbije, Ivica Dačić, komentirao je za Blic navode iz Nacrta zaključaka koji se odnose na Kosovo te dodao kako pozdravlja poziv da se ispune obveze koje su preuzete u Bruxellesu.

“Priština ni poslije ovoliko vremena nije ispunila ono na što se obvezala, a to je zajednica srpskih općina. Smatram da bi Europska unija, koja na terenu ima Eulex, trebala sankcionirati upotrebu prekomjerne sile policijskih jedinica na sjeveru i prema civilima, čega smo svjedoci godinama, a posebno je to izraženo u posljednje vrijeme”, komentirao je Dačić.

Izvor: net.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij