hren

Novi portal Državne geodetske uprave "Katastar.hr" u utorak je službeno pušten u rad, a građanima omogućuje da na brz, lak i učinkovit način dobiju podatke o svojoj  nekretnini ili o drugim nekretninama.

Portal je prilagođen prikazu na mobilnim uređajima i daje uvid u prostorne podatke na temelju trenutne lokacije korisnika; primjerice informacije o najbližim katastarskim uredima, zemljišnoknjižnim odjelima, ovlaštenim geodetskim izvoditeljima te informacije o katastarskim česticama, uključujući posjed, površinu, oblik čestice, terete i podatke o vlasniku.

Osim po osobnoj lokaciji korisnika, objekti se mogu pretraživati i po kućnom broju, adresi, nazivu ulice, toponimu i broju katastarske čestice, a kao podlogu sustav koristi digitalni ortofoto, topografske karte različitog mjerila i Hrvatsku osnovnu kartu (HOK) na kojima se prikazuje digitalni katastarski plan.

Ravnatelj Državne geodetske uprave Damir Šantek istaknuo je kako je u proteklih mjesec dana probnog rada stranice, dnevno prosječno ostvareno 900 tisuća klikova i 13 tisuća korisnika mobitela ili računala te očekuje da će od službenog puštanja u rad taj broj doseći i 20 tisuća korisnika na dnevnoj razini.

U Hrvatskoj postoji 14 milijuna katastarskih čestica, a Šantek ističe kako su uspjeli upariti 85 posto čestica s podacima iz zemljišne knjige, odnosno više od 11 milijuna čestica, a uparili su ih i s 1,6 milijuna kućnih brojeva iz Registra prostornih jedinica.

Izvor: vijesti.hrt.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij