hren

Još jedan veliki dan za Brodosplit - danas je svečano položena kobilica za novogradnju 487, odnosno novi tehnološki napredni brod za polarne ekspedicije Ultramarine koji će se graditi za američkog naručitelja Quark Expeditions.

Inženjer Dalibor Vukičević, direktor projekta 487 pojasnio je za Studio 4 HRT-a da je riječ o putničkom plovilu, niši brodova kojoj Brodosplit danas stremi. Radi se o izuzetno zahtjevnom plovilu, Polar Class 6, što znači da se radi o strukturi broda koja je pojačana rebrenima i debljinom čelika koji mogu izdržati i do metar leda u polarnim uvjetima. Brod će se raditi po trenutno najvišim standardima za putnička plovila u svijetu. Moći će prevoziti za 200 putnika i 160 članova posade. Naručitelj je tražio i luksuzno opremljene kabine.

Tehnološki napredak broda, kaže Vukičević, očituje se u dizel električnim propulzijama, s najnižom emisijom CO2.

- Radi se o brodu koji koristi isključivo green materijale i certifikate za azbest free. Radi se o brodu koji ima najvišu klasu za zaštitu od požara i sve luksuze koje najmoderniji putnički brod ima - dodaje.

S obzirom na to da je brod namijenjen plovidbi u specifičnim područjima, u nimalo primamljivim vremenskim uvjetima, bit će opremljen sa sigurnosnim čamcima, dva helidecka s helikopterima, stabilizatorima za mirnu plovidbu, i pojačanjima, pa će tako imati dva glavna stroja, dvije propele i slično - sve kako bi, ako dođe do problema u radu jednoga, posao odradio rezervni stroj. Brod je plod vještine njihovih projektanata.

Vrijeme isporuke broda je do 2020. godina. Radnici ispred sebe imaju godinu i pol dana. Radit će i po najvećim vrućinama, u dvije smjene, jer u Brodosplitu najozbiljnije shvaćaju ono što je klijentima najbitnije - da se drže rokova isporuke.

Rokova isporuke držali su se i kada su gradili polarni kruzer Hondius za nizozemsku kompaniju Oceanwide Expeditions.

- Kupac je kod te isporuke svoje zadovoljstvo najbolje izrazio potpisivanjem narudžbe za drugi brod - kaže za HRT glasnogovornik Brodosplita Josip Jurišić. Brodosplit će naime graditi još jedan takav brod za istog naručitelja.

S ovom novogradnjom, trenutno se u Brodosplitu grade četiri broda. Brodogradilište zapošljava preko 2300 radnika. Ima 12 ugovorenih novogradnji i posla za narednih tri godine, vrijeme na koje radnici mogu biti sigurni za svoja radna mjesta, kaže Jurišić. Osim novogradnje, tu su i sekcije za putničke brodove, Brodosplit tako trenutno gradi dio broda za naručitelja talijanskog Fincantierija. Suradnja je to na koju su ponosni.

- Brodosplit je stabilna tvrtka, već tri godine posluje pozitivno, s dobiti, što je rijetko tko vjerovao. Ovo današnje polaganje kobilice je novi poslovni uspjeh Brodosplita i pozitivni iskorak na tržište tih putničkih brodova do 200 metara dužine. Brodosplit s ovim brodom nakon nedavne isporuke nastavlja s gradnjom polarnih kruzera. To je niša koju smo si čvrsto zacrtali, govori Jurišić i dodaje kako je priča s Uljanikom za njih trenutno "umrtvljena".

- Željeli smo pomoći i želimo jaku hrvatsku brodogradnju. No na kraju smo ostali sami, ali nadamo se da će 3. maj pronaći put - kaže.

Na pitanje kako se financiraju nakon što je država izišla iz Brodosplita po isteku pet godina od ugovora u restrukturiranju, odgovara: kreditima i državnim jamstvima. Model je to financiranja bez kojega brodogradilišta diljem svijeta ne bi mogla funkcionirati, zaključuje.

Izvor: vijesti.hrt.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij