hren

POZITIVNI IZGLEDI
Agencija Fitch podigla je večeras kreditni rejting Hrvatske iz špekulativnog, s ocjenom BB+, na investicijski rejting BBB-, s pozitivnim izgledima.

Glavni razlog za poboljšanje kreditnog rejtinga Hrvatske jest ponovno ostvarenje suficita državnog proračuna u 2018. od 0,2 posto bruto domaćeg proizvoda, unatoč tome što su plaćena državna jamstva za Uljanik grupu.

„Poboljšanje proračunske situacije je osnaženo ograničenjem rashoda, povećanjem prihoda, pogotovo rastom poreznih prihoda od sedma posto u 2018, manjim troškom za kamate, te povoljnim makroekonomskim uvjetima“, tvrdi se u priopćenju Fitcha, čiji analitičari očekuju nastavak pozitivnih proračunskih trendova u srednjoročnom razdoblju.

Pritom se posebno apostrofira politička volja Vlade da se krene u proces prelaska na euro i u mehanizam ERM2, koji bi, kako se napominje, mogao poslužiti kao stabilizator protiv mogućih naglih fiskalnih promjena. Nadalje, u priopćenju se pozitivnim ocjenjuje to što Hrvatska ostvaruje suficit tekućeg računa platne bilance, te smanjenje vanjskog duga države.

"Hrvatski strukturni faktori su bolji u odnosu na druge države koje imaju BBB rejitng, s tim da Hrvatska ima BDP po stanovniku za 30 posto veći od medijana država s BBB rejtingom, a vladajuća koalicija je sposobna provoditi svoj program relativno lagano, iako ima malu većinu u Hrvatskom saboru“, navodi se u priopćenju.

Fitch predviđa kako će Hrvatska u 2019. i 2020. ostvariti rast gospodarstva od 2,4 posto, što je ispod medijana država s BBB rejtingom koji iznosi 3,12 posto, ali dovoljno da da se ekonomija vrati na predkriznu razinu.

„Jaki ekonomski rast u prvom kvartalu od 3,9 posto na godišnjoj razini utemeljen je na snažnom rastu investicija, posebno onih financiranih iz fondova Europske unije, a i potrošnja je nastavila snažno rasti. Ovi trendovi će se nastaviti i iduće dvije godine, a veći rast će biti osujećen zbog negativnog doprinosa neto uvoza i izvoza. Uz to, Hrvatska se suočava sa strukturnim problemima koji limitiraju srednjoročno rast na dva posto godišnje. Tu se misli posebno na probleme vezane za poduzetničku klimu, javni sektor, slabu kvalitetu korporativnog upravljanja, još uvijek velikog korporativnog duga, te problema vezanih za energetiku i zdravstveni sektor“, stoji u priopćenju Fitcha, te se dodaje kako postoje nade da će uključenje Hrvatske u ERM2 stvoriti uvjete za poboljšanje tih faktora.

Zatim se naglašava kako se rejting može poboljšati ako se nastavi smanjivanje udjela javnog duga u BDP-u, povećava otpornost na vanjske šokove, pozitivno napreduje prema usvajanju eura i provode strukturne reforme.

Na kreditni rejting negativno, pak, mogu utjecati faktori poput smanjenja gospodarskog rasta i propusta da se smanji udjel javnog duga u BDP-u.

Podsjetimo, ove godine je prethodno Agencija Moody's potvrdila špekulativni rejting Hrvatske 'Ba2' te poboljšala prognozu iz stabilne u pozitivnu, ukazujući na poboljšanu fiskalnu metriku i reforme za koje se ocjenjuje da će pozitivno utjecati na izglede za rast hrvatskog gospodarstva.

Moody's-ova procjena uslijedila je nakon što je Standard & Poor's krajem ožujka, nakon više od šest godina, vratio rejting Hrvatske u investicijsku kategoriju, 'BBB-/A+', zahvaljujući poboljšanju stanja u proračunu i gospodarskom oporavku.

Izvor: slobodnadalmacija.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij