Financijski klub je na svojoj Facebook stranici objavio graf o postotku stanovništva u razvijenim zemljama koje nastavlja raditi nakon navršenih 65 godina.

"Iako su Hrvati skupili potpise za referendum protiv produljenja radnog vijeka jer bi to navodno ugrozilo radnička prava, u razvijenijim zemljama je normalno raditi nakon navršenih 65 godina", napisali su uz objavu.

Situacija je zapravo još lošija od onog što pokazuju podaci

Inače, mirovinski sustav u Hrvatskoj, koji se bazira na solidarnosti između postojećih radnika i umirovljenika, raspao se jer se broj radnika i umirovljenika gotovo izjednačio. S obzirom na to da će se taj omjer samo pogoršavati zbog masovnog iseljavanja i prirodnog pada broja stanovnika, oni koji budu išli u mirovinu za 20-30 godina, mogu zaboraviti na to da će od državne mirovine uspjeti preživjeti.

Trenutno imamo 1,52 milijuna radnika, odnosno osoba koje plaćaju mirovinsko osiguranje, i 1,24 milijuna umirovljenika, što znači da na svakog umirovljenika dolazi 1,23 radnika. Kada se pogledaju povijesni podaci, vidljivo je da se taj omjer pogoršava već četiri desetljeća, a gotovo nevjerojatno zvuči da je početkom 80-ih godina na jednog umirovljenika dolazilo oko 4 radnika.

Situacija u mirovinskom sustavu je zapravo i lošija nego što ovi omjeri pokazuju jer treba imati na umu da se u radnike ubrajaju i tisuće ljudi viška u državnoj administraciji ili javnim kompanijama koji ne stvaraju novu vrijednost, nego su “zbrinuti” kroz zapošljavanje na nepotrebnim ili izmišljenim poslovima.

Osim toga, u mirovinskom sustavu je i velik broj povlaštenih mirovina. Ukupno je u mirovinskom sustavu 175,2 tisuće “povlaštenih” umirovljenika, a za njihove mirovine mjesečno se izdvaja 773,4 milijuna kuna, odnosno oko 9,3 milijarde kuna godišnje. Naravno, i ti umirovljenici imaju više ili manje zarađenog staža, no mirovine su nerijetko veće u odnosu na ono što bi dobili da se radi o uobičajenim radničkim mirovinama. Zbog toga mnogi smatraju da bi beneficije koje proizlaze iz mirovina po posebnim propisima trebale biti izdvojene iz mirovinskog sustava.

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij