Glasovi koje su dobili predsjednici stranaka ili nositelji lista dokaz su da su mnogi podbacili. HDZ ima novu računicu, no nije jedini. Kad se pogledaju preferencijalni glasovi, tek se rijetki mogu pohvaliti da su pobjednici i u mjestima u kojima žive.

Dok neki analiziraju i traže krivca, dovoljno je pogledati rezultate DIP-a. Suverenisti, točnije Ruža Tomašić, osvojili su najveći broj glasova – to 91.546, a Ladislav Ilčić i Hrvoje Zekanović, lideri te političke opcije, po 1700 i nešto manje od 4000 glasova. Čak ni u mjestima gdje žive nisu prvi izbor..

Amsterdamsku koaliciju (55.806 glasova) spasio je IDS (gotovo svaki drugi glas dolazi iz Istre), ali i Zoran Bahtijarević. Nova zvijezda HSS-a osvojila je više glasova od Anke Mrak Taritaš i Kreše Beljaka. Nije bolje prošao ni Silvano Hrelja, kojemu ni Puljani nisu dali previše glasova.

Most je osvojio 50.257 tisuća glasova, a Božo Petrov ni u Metkoviću nije bio prvi izbor svojih sumještana.
Koalicija Neovisnih za Hrvatsku i HSP-a osvojila je 46.970 glasova, njihova Bruna Esih 18.784 glasova, a Karlo Starčević, čelnik HSP-a, tek 1462 glasa. Čak ni u Gospiću, gdje je gradonačelnik, nisu svi glasali za njega.

Kada je riječ o partnerima HDZ-a, HNS-u, Narodnoj stranci – Reformistima i SDSS-u, upravo je SDSS osvojio najviše glasova, 28.597, a zanimljivo je da su osvojili više glasova nego HNS u Zagrebu. HNS je uglavnom utvrdu imao u sjeveru Hrvatske, Međimurska županija i nešto malo Varaždinska županija, u kojoj je Matija Posavec dobio najviše glasova. Radimir Čačić može biti sretan – Varaždinska županija očito je njegova izborna baza.

Slijede još neke opcije poput Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, koji je deveti izbor Zagrepčana za ove EU izbore. Očito je bolje da se drži Zagreba jer tu pobjeđuje, a kada ide na nacionalnu razinu, može dobiti samo  21.157 glasova. HSLS je još lošiji s 5876 glasova.

Marijana Petir na izbore je išla sama i gotovo kao prije pet godina osvojila je 47.358 glasova. Mora odlučiti što će s tim glasovima, pustiti ih nekome drugome ili ići u neki politički projekt. Čini se kako je Dalija Orešković zvijezda u zalasku s 21.744 glasova te također mora odlučiti kojim će putem ići njezin Start.

Kažu da u politici vrijedite onoliko koliko dobijete glasova u mjestu gdje živite. Prema tome, Ruža Tomašić bila je prva u svom mjestu, Matija Posavec u svom, Valter Flego i Marija Petir takođerr, kao i Krešo Beljak u svom mjestu.

Izvor: dnevnik.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij