hren

Vrijednost ta dva broda je preko 100 milijuna eura, a domaća komponenta je 70 posto. Odmah po isporuci Vladi RH bit će vraćeno državno jamstvo u visini od 36 milijuna eura. Dugačak je 107,6 metara, širok 17,6 metara, a brzinu od 15 čvorova osiguravaju mu dva glavna motora ukupne snage 4260 kW.

Svečanost isporuke novogradnje 484, polarnog kruzera koji će nositi ime Hondius, izgrađenog za nizozemsku tvrtku Oceanwide Expeditions održat će se ovog četvrtka s početkom u 9 sati na samom brodu koji će u splitskoj gradskoj luci (carinskom gatu) biti privezan nekoliko sati, prije nego što isplovi prema Nizozemskoj. Odmah nakon primopredaje, bit će upriličeno svečano potpisivanje ugovora za gradnju još jednog broda istih dimenzija, takozvani „sistership“ za istog naručitelja.

– Potpisivanjem novog ugovora nizozemska tvrtka Oceanwide Expeditions kao naručitelj na najbolji je mogući način iskazala svoje zadovoljstvo kvalitetom našeg rada i završetkom izgradnje u ugovorenom roku – poručuju iz Brodosplita.

Vrijednost ta dva broda je preko 100 milijuna eura, a domaća komponenta je 70 posto. Odmah po isporuci Vladi RH bit će vraćeno državno jamstvo u visini od 36 milijuna eura, kojim nam je Vlada dala potporu i omogućila financiranje izgradnje novogradnje 484.

Ovaj brod znak je dostignutih ciljeva Brodosplita i dokaz usvajanja novih znanja i tehnologija, u cilju pouzdane, sofisticirane i profitabilne proizvodnje. Iskorak je to u organizacijskom i tehnološkom pogledu, jer je brod izgrađen s novim softverom, alatima i tehnologijom, posebno u dijelu opremanja, gdje je gotovo 80% broda već opremljeno prilikom gradnje na navozu, a što rezultira boljom kvalitetom izrade, kraćim rokovima i nižom cijenom izgradnje.

Dugačak je 107,6 metara, širok 17,6 metara, a brzinu od 15 čvorova osiguravaju mu dva glavna motora ukupne snage 4260 kW. Može ugostiti 196 putnika smještenih u 85 kabina, o kojima će se brinuti 70 članova posade.

Brod za krstarenja polarnim područjima prvi je takav brod na svijetu izgrađen u klasi “LR PC6”, koji ispunjava posljednje zahtjeve Lloyd Registra za plovila “Polar Class 6”.

Svojim će putnicima ponuditi visoki hotelski standard kao i razne kategorije kabina, od prostranih apartmana do dvokrevetnih i četverokrevetnih kabina, gdje će im se s višestruko osiguranim sustavima koji ih opslužuju omogućiti siguran i ugodan boravak. Kao takav biti će najbolji ambasador hrvatske brodogradnje i industrijskih dostignuća!

Izvor: dalmacijadanas.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij