hren

MANJI TROŠKOVI...
Na ovaj način bolnica će uštedjeti novac jer će točno znati gdje se koja oprema nalazi i koristi li se uopće.

Hrvatski zdravstveni sustav među lošijima u Europi, gomila dugove, a građani istodobno dobivaju sve lošiju skrb. No, s druge strane,  isti taj sustav koji se urušava, iznjedrio je vrhunske stručnjake za koje se svijet otima. Naši liječnici mogu se pohvaliti uspjesima na kojima im mogu pozavidjeti zemlje s puno izdašnijim zdravstvenim sustavima, ali i prateća industrija je itekako uspješna. Ali ne u Hrvatskoj.

Tako jedna naša IT tvrtka razvija tehnologiju kojom će se unaprijediti belgijski zdravstveni sustav.

Kako kažu u Typeqastu, u suradnji s belgijskom tvrtkom Sensinx razvijaju platformu “smart healthcare” (pametne zdravstvene skrbi) pomoću najnovije tehnologije čiji je prvi pilot već u fazi implementacije za najveću belgijsku bolnicu. Plan je uskoro pilot projekt provesti u više od 10 drugih bolnica.

Ušteda i bolja usluga

Osnovni cilj platforme je olakšati upravljanjem inventarom u bolnicama. Možda zvuči banalno, no to može uvelike olakšati posao medicinskim djelatnicama, prilično smanjiti troškove, a u konačnici omogućiti bolju uslugu pacijentima. Važno je istaknuti da se pod opremom se misli na sve: od slobodnih kreveta, invalidskih kolica, prenosivih medicinskih uređaja, opreme za medicinske zahvate i slično.

“Uprava tamošnjih zdravstvenih ustanova je kroz praćenje svakodnevnih poslova medicinskog osoblja (prvenstveno medicinskih sestara) zaključila da troše otprilike 1 sat dnevno na traženje i prebacivanje razne opreme po bolničkim odjelima. Nakon analize došli su do jednostavnog zaključka: ako bi tih sat vremena riješili korištenjem pametne tehnologije, osoblje bi imalo jedan sat više za kvalitetniju brigu o pacijentima što i jest njihov primarni posao”, ističu u Typeqastu.

Ta tvrtka sa sjedištem u Splitu, krenula je u ovaj projekt od rane faze osmišljavanja kompletne IT arhitekture i rješenja u obliku mobilne aplikacije koju bi medicinske sestre koristile za traženje i upravljanje opremom.

Točno se zna gdje je šta

Na svaki komad opreme postavljaju se bluetooth “tagovi” koji se sami napajaju iz baterija koja traje nekoliko godina, a pomoću WiFi/bluetooth prijemnika koji pokrivaju cijelu bolnicu prati se njihovo kretanje i lokacija po bolničkim sobama. Medicinsko osoblje može u svakom trenutku koristeći mobitele pretražiti bolnicu i pronaći najbliži uređaj koji im treba.

Osim pronalaska opreme i uštede vremena medicinskih sestara, ova aplikacija ima mnoštvo drugih primjena kao npr. može se rezervirati oprema ili optimizirati naručivanje opreme. Na taj način bolnica će uštedjeti novac jer će točno znati gdje se koja oprema nalazi i koristi li se uopće. Također, olakšano je servisiranje i inventura opreme što također donosi velike uštede bolnici.

Izvor: net.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij