hren

U STRUKTURI DEPOZITNOG NOVCA OD 91,3 MILIJARDE KUNA UDJEL KUĆANSTAVA DOSEGAO JE 49 POSTO
Nastavljen je višegodišnji trend rasta štednje u domaćim bankama, pokazuju podaci središnje banke.

Ukupni depoziti kod poslovnih banaka u Hrvatskoj iznosili su na kraju ožujka 287,1 milijardu kuna, što je 16 milijardi ili 5,9 posto više nego godinu dana prije, a s obzirom na gospodarska kretanja, može se očekivati i daljnji rast depozita.

Dvoznamenkaste stope

U usporedbi s prethodnim mjesecom, ukupni depoziti, koji obuhvaćaju depozitni novac te štedne i oročene depozite, porasli su ožujku za 1,1 posto ili 3,1 milijardu kuna, navodi se u osvrtu analitičara Raiffeisenbank Austria (RBA) na nedavno objavljene podatke Hrvatske narodne banke (HNB). Krajem ožujka vrijednost depozitnog novca iznosila je 91,3 milijarde kuna, što je 20 posto ili 15,2 milijarde kuna više nego godinu dana prije.

"Dvoznamenkaste godišnje stope rasta traju od 2015. godine. Udio depozitnog novca u ukupnim depozitima je u samo godinu dana narastao za 3,7 postotnih bodova, na 31,8 posto", navodi se u analizi RBA, objavljenoj u srijedu.  U strukturi ukupnog depozitnog novca gotovo 45 milijardi kuna ili 49 posto ukupnog depozitnog novca u ožujku su držala kućanstva, dok je 36,5 milijardi kuna ili 40 posto depozitnog novca pripadalo nefinancijskim društvima.

U analizi se navodi i da su ukupni štedni i oročeni depoziti - u stranoj i domaćoj valuti - na godišnjoj razini zabilježili blagi rast, na 195,8 milijardi kuna. Pritom su, promatrano prema valutnim kategorijama, štedni i oročeni depoziti u stranoj valuti porasli na godišnjoj razini za 0,3 posto, na 159,6 milijardi kuna.

Štednja rasla 0,8 posto

Kunski štedni i oročeni depoziti zabilježili su, pak, godišnju stopu rasta od 0,8 posto, na 36,2 milijarde kuna. "Projicirana ekonomska kretanja, odnosno daljnji rast gospodarstva implicira nastavak rasta ukupnih depozita banaka.

S obzirom da bi visoka likvidnost financijskog sustava trebala biti obilježje 2019. godine, očekujemo nastavak razmjeno niskih pasivnih kamatnih stopa te nastavak sklonosti držanja likvidne imovine, poput depozitnog novca", zaključuju analitičari RBA.

Izvor: poslovni.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij