hren

DEBATA U BRUXELLESU
Šest vodećih (spitzen) kandidata za Europske izbore u srijedu se sastalo u Bruxellesu kako bi održali zadnju debatu pred izbore koji se održavaju idući vikend. Migracije, okoliš, proširenje Europske unije i Brexit bile su neke od tema razgovora koji je obilovao pozivima na europskoj zajedništvo koji je jedina alternativa u svijetu supersila SAD-a, Kine i Rusije, kojima ujedinjena Europa nije u interesu

Na debati sudjeluju Manfred Webber iz političke grupacije Europske pučke stranke (EPP), grupe stranaka desnog centra čiji je član HDZ; Frans Timmermans, kandidat Stranke europskih socijalista (PES); Margrethe Vestager koja predstavlja europske Liberale; Ska Keller iz stranke Zelenih; Jan Zahradil, kandidat reformista i konzervativaca te Nico Cue koji pripada grupaciji europske ljevice.

Weber je kazao kako bi on, kao novi šef Europske komisije proveo 'Marshallov plan za Afriku', a Sirijcima pomogao u Siriji. Zahradil je rekao kako nikad ne bi ponovio greške sadašnje Komisije i uveo kvote za prihvat migranata koje nisu funkcionirale nego su napravile jaz između istoka i zapada Europe.

Keller se zalaže za solidarnost i podupiranje lokalnih zajednica kako bi izrazile dobrošlicu migrantima. Za nju je neprihvatljivo da se ljudi na Mediteranu utapljaju i da se nitko ne javlja na telefone službi za spašavanje.

Cue je Weberove izjave opisao kao skandalozne, jer su prema njemu migrancije šansa za niz ljudi. 'Nema invazije Europe, migranti su pola posto stanovništva, a za mene, kao sina migranta, Weberove izjave su skandalozne', rekao je Cue.

Vestager je poručila kako je Europi potreban zajednički sustav azila kojima će se migrancije učiniti regularnima.

Iduća bitna tema rasprava bila je nezaposlenost mladih na razini EU-a. Weber kaže kako je nedavno posjetio Portugal gdje su ga mladi molili za posao, a ne za uvođenje minimalne plaće što traže socijalisti. Rješenje je po njemu jako gospodarstvo koje otvara radna mjesta.

Socijalist Cue mu je odmah replicirao kako rješenje nije u otvaranju prekarnih radnih mjesta i da će mladi raditi dulje od svojih roditelja, za manje plaće i puno neizvjesniju budućnost, što njegovoj stranci nije prihvatljivo. Timmermans kaže kako je rješenje u univerzalnom Erasmus + programu jer mladi trebaju vidjeti kakav je život u drugim zemljama članicama EU-a, ali i minimalnoj europskoj plaći koja bi iznosila 60 posto prosjeka EU-a.

Predlaže i smanjenje dobi za glasanje s 18 na 16 godina života kako bi mladi mogli sami odlučivati o svojoj budućnosti. Keller je dodala kako budućnost vidi u investiranju u zelenu ekonomiju kako bi se otvorila radna mjesta budućnosti, dok je Zahradil dobacio kako će problem nezaposlenosti mladih svaka zemlja riješiti za sebe.

Treća velika tema debate bila je zaštita okoliša gdje je Weber odmah rekao kako Europa do 2050. bez emisija CO2, na što mu je Timmermans rekao da neka pazi što obećava, a što se već provodi. Keller je u svojem stilu rekla kako imamo jedan planet i moramo ga štititi, dok je Vestager dodala kako građani ne bi trebali plaćati troškove prelaska u zeleno društvo.

Cue smatra da su 'multinacionalne kompanije odgovorne za zagađenje zbog čega one moraju i platiti', dok je Zahradil zaključio kako se Češka borila s velikim zagađenjem koje je sada upola manje, ali se za to moralo čekati pravo vrijeme uz provođenje reformi.

Goruća tema u Bruxellesu je i vanjska politika. Kandidati su upitani kako se nositi s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom? Keller je rekla kako Europa mora širiti mir i ljudska prava, a ne izvoziti oružje diktatorima koje istim oružjem guše prava manjina.

Timmermans kaže kako ne možemo imati čelnike europskih država koji su prijatelji s Vladimirom Putinom i koji ga otvoreno traže novac. 'Treba nam jedinstvo, a oni koji misle da nam je Putin najbolji prijatelji ne shvaćaju da rade protiv Europe', pojasnio je.

Webber kaže kako su Amerikanci naši prijatelji, a ono što se događa u Bijeloj kući nije europski način politike. 'Sporazumi o slobodnoj trgovini oslabljuju Europu jer im ne uspijevamo nametnuti europske standarde. 'Moramo upitati sve građane o takvim sporazumima, samo tako ćemo napredovati', kaže Cue.

Zahradil je rekao kako je trgovina najveći motor rasta i kako treba pregovarati s SAD-om bez obzira tko je predsjednik, jer su SAD najveće tržište na svijetu. Vestager, koja je bila povjerenica za tržišno natjecanje smatra da bi Europa morala biti čvršća u pregovorima jer ako druge zemlje imaju pristup Europi, europske tvrtke moraju imati pristup drugim tržištima.

Izbori za Europski parlement iz ciklusa u ciklus privlače sve manje birača, zbog čega su na izborima 2014. uvedeni vodeći kandidati kako bi se kampanje personalizirale. Daleko je to savršenog sustava, no Europski parlament mora pokušati s novitetima: najveća izlaznost za EU izbore bila je na prvim održanima 1979. godine kada je glasalo 62 posto birača.

Od tada do izbora 2014. izlaznost je u stalnom padu, s rekordno niskom izlaznošću od samo 43 posto na prethodnim izborima. U Hrvatskoj je te godine na EU izbore izašlo samo 25 posto birača. No, izlaznost je još manja u nekim zemljama poput Češke i Slovačke, gdje je na EU izbore prije pet godina izašlo manje od 14 posto birača.

Zato se birokrati iz Europske komisije i Parlamenta pokušavaju sve više 'spustiti među ljude', a za glavni motiv ovih izbora izabrana je novorođena beba Willi Emil s kojom se putem plakata i reklama na televiziji i internetu ljude mobilizira na izbore uz parolu: 'Izaberite Europu u kojoj želite da odrastem'.

Izvor: tportal.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij