hren

Prometne nesreće su svakodnevna pojava na hrvatskim prometnicama. Ako dođe do prometne nesreće važno je znati koje korake poduzeti, a ono što najviše muči vozače koji su sudjelovali u prometnoj nesreći je kako ispuniti Europsko izvješće o prometnoj nesreći.

Europsko izvješće se najčešće ispunjava kod prometnih nesreća s materijalnom štetom. Ako ispunite sve točke u izvješću, bit ćete sigurni da imate sve potrebne informacije koje će od Vas tražiti u osiguravajućoj kući.

Najvažnije je nakon nesreće ostati miran i znati postupak u slučaju prometne nesreće. Ne smijete zaboraviti fotografirati mjesto nesreće, položaj vozila, oštećenja na vozilu, tragove kočenja itd. Ako je bilo svjedoka, obvezno uzmite i njihove podatke.

Ispunite i potpišite Europsko izvješće o prometnoj nesreći, koje se uglavnom nalazi u futroli s policom obveznog auto osiguranja. Ako se ne možete dogovoriti oko krivnje ili ako drugi sudionik nesreće ne želi dati svoje podatke, obvezno pozovite policiju.

I ne zaboravite da uvijek morate ostaviti svoje podatke. U slučaju da ne ostavite svoje podatke ili ne ispunite Europsko izvješće i napustite mjesto nesreće, određena je novčana kazna od 2000 do 5000 kuna.

Kako popuniti Europsko izvješće o prometnoj nesreći?

Europsko izvješće o prometnoj nesreći se sastoji od 15 točaka koje sudionici trebaju ispuniti. Na papiru se nalaze dva stupca, jedan za vozilo A (plavi) i drugi za vozilo B (žuti). U sredini je još jedan stupac, ali tu se radi o točki 12. Dovoljno je koristiti jedan primjerak izvješća ako su u prometnoj nesreći sudjelovala dva vozila (odnosno 2 za 3 vozila itd.). Nije važno čiji se primjerak popunjava ni koji sudionik prometne nesreće ga popunjava. Imajte na umu da izvješće ispunite kemijskom olovkom.

Kako ispuniti Europsko izvješće po točkama?

Točke od 1. do 5.

1. Datum i vrijeme nesreće

2. Mjesto i država nesreće

3. Je li bilo ozlijeđenih (uključujući lakše)

4. Šteta – na okolnim vozilima ili na drugim stvarima

5. Očevici – treba prikupiti informacije kao što su imena, adresa i telefon

Točka 6. – Zapišite podatke iz police osiguranja od osiguranika/ugovaratelja osiguranja kao što su prezime, ime, adresa, poštanski broj, država i telefon.

Točka 7. – Upišite podatke motornog vozila (marka, tip vozila, registracijska oznaka i država registracije), kao i podatke prikolice u slučaju da je imate. Sve te podatke možete pronaći u prometnoj dozvoli.

Točka 8. – Kao i pod točkom 6., podatke uzimate iz police osiguranja i zelene karte. Morate zapisati naziv osiguravajućeg društva, broj police, broj zelene karte, od kad do kad vrijedi polica ili zelena karta, o kojoj se poslovnici radi (naziv, adresa, država, telefon) te treba odgovoriti na pitanje je li šteta na vozilu pokrivena policom kasko osiguranja.

Točka 9. – Zapišite osobne podatke vozača vozila iz vozačke dozvole (prezime, ime, datum rođenja, adresa, država, telefon, broj vozačke dozvole, kategoriju vozačke dozvole i do kad vrijedi).

Točka 10. – Na već zadanoj slici točno označite mjesto udara.

Točka 11. – Zapišite gdje se nalaze vidljiva oštećenja na vozilu.

Točka 12. – Ta se točka nalazi između plavog i žutog stupca. Sastoji se od 17 varijanti nesreće. Svaku varijantu koja se odnosi na Vašu nesreću zabilježite križićem i na kraju navedite ukupan zbroj križićem označenih polja.

Točka 13. – Nacrtajte skicu prometne nesreće. Morate nacrtati ulicu i prometne trakove, strelicom označiti smjer kretanja vozila A i B, njihove položaje u trenutku sudara, prometne znakove i naziv ulica.

Točka 14. – Navedite vlastite primjedbe. Tu možete zapisati svoju verziju priče, navesti zašto mislite da je drugi vozač kriv ili ako je postojao neki drugi razlog zašto ste udarili drugi auto.

Točka 15. – Potpis oba vozača vozila. Jedan primjerak potpisanog izvješća uručite drugom vozaču sudioniku prometne nesreće, a drugi primjerak zadržite za sebe.

Napomenimo kako se Europskim izvješćem ne utvrđuje krivac u prometnoj nesreći.
Ni u kom slučaju nemojte ništa mijenjati na prednjoj strani izvješća o prometnoj nesreći.
Obrazac čim prije predajte nadležnom osiguratelju.

Prometna nesreća s vozilom sa stranim registracijskim tablicama

Ako je prometnu nesreću skrivio vozač vozila sa stranim registracijskim tablicama, oštećeni treba zatražiti kopiju zelene karte odnosno pobrinuti se da dobije fotokopiju ako vozač nema kopiju (to je posebno važno ako se radi o vozilima s registracijskim tablicama iz zemalja koje nisu članice EU, odnosno EEA te Švicarske).

Ako drugi sudionik prometne nesreće posjeduje isti obrazac koji je odobrio Insurance Europe, ali na stranom jeziku, imajte na umu da su obrasci identični. Sadržaj na tom obrascu moći ćete razumjeti uspoređujući tekst na Vašem obrascu. Stoga su pitanja označena rednim brojevima.

Nakon prometne nesreće, u slučaju da policija nije obavila očevid, najbolji način da što prije riješite odštetni zahtjev je da oba sudionika prometne nesreće sa svojim vozilima dođu na procjenu štete u osiguravajuću kuću onoga koji je skrivio nesreću, radi rekonstrukcije nastanka štetnog događaja.

Najlakši način da točno nađete adresu na koju morate otići je da odete na službenu internetsku stranicu osiguravajućeg društva. Tako, na primjer, Euroherc osiguranje na karti točno prikazuje sve poslovnice te gdje i kako prijaviti štetu.

Zajedničkim odlaskom na procjenu štete osigurat ćete se od mogućih prijevara ili pokušaja manipulacije od drugog sudionika nesreće.


Primjer prikaza svih poslovnica Euroherc osiguranja na karti…

Izvor: automobili.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij