hren

TRAŽE SE ALTERNATIVE
'Ove godine upisujemo 26 učenika po razredu, ili se barem nadamo da će nam tako odobriti Ministarstvo'.

Krajem mjeseca gotovo 39 tisuća osmaša počinje s prijavama za srednju školu. Bit će mjesta za sve njih, ali teško da će sve želje biti ispunjene. Smanjene su upisne kvote za gimnazije, u odnosu na lani u njima će biti 233 mjesta manje, ali popularne bi mogle postati četverogodišnje strukovne škole.

Ove godine upisujemo 26 učenika po razredu, ili se barem nadamo da će nam tako odobriti Ministarstvo. U odnosu na prošlu godinu to je dva učenika manje po razredu, a kako mi upisujemo sedam gimnazijskih razreda to je 14 učenika manje", kazala je Milica Medak, ravnateljica Gimnazije Lucijana Vranjanina u Zagrebu.

Sveukupno je manje mjesta i u strukovnim zanimanjima, ali među njima bi veliku priliku mogla dobiti ona u četverogodišnjem trajanju. Prema Nacrtu odluke o upisu u srednje škole u njima ima 169 mjesta više. Jedno takvo potpuno novo zanimanje stiže i u strukovnu školu u Velikoj Gorici.

"Upisujemo godišnje 15 zanimanja, s time da smo  jedno novo tehničar za mehatroniku zanimanje uvle. Upisat ćemo 26 učenika u to zanimanje", govori Stjepan Kos iz srednje strukovne škole Velika Gorica.

Ministrica kaže da problema zbog izmjena kvota neće biti.

"Moramo raditi puno na tome da su kvote za upis u srednje škole prihvatljive gospodarstvu. Da nemamo previše viškova jer u ovome trenutku imamo oko 8 tisuća viška mjesta u školama u odnosu  na broj učenika koji završavaju škole", ističe ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

U školskim klupama sjedi 38917 osmaša i za sve njih mjesta će biti, ali sve želje ovise o izboru ali i o školskom uspjehu.

Izvor: vijesti.hrt.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij