hren

NEVJEROJATNI PODACI
Hrvatska je gotovo 24 godine od akcije Oluja, odnosno završetka rata dobila 1697 novih branitelja zahvaljujući novom Zakonu o braniteljima

Naime, krajnji rok za utvrđivanje statusa branitelja bila je 2009. godina, ali je donošenjem novog zakona otvorena je mogućnost novih prijava. Na spomenutoj brojci vjerojatno se neće stati jer su Ministarstvo obrane i MUP na upit Novog lista odgovorili da su dobili više od 10 tisuća zahtjeva za priznavanje braniteljskog statusa.

Od 10.600 pristiglih zahtjeva riješeno je 3470, od čega je 47, 3 posto završilo priznavanjem statusa branitelja dok je ostatak odbijen.

Zakonom o braniteljima, koji je stupio na snagu 2018. godine, snižena je dob za odlazak branitelja u starosnu mirovinu, a oni na osnovi svog statusa kad su umirovljeni imaju pravo i na minimalnu zajamčenu mirovinu, veću od one koju dobivaju ostali građani s istim godinama staža i života.

Prije negoli je Tomo Medved, ministar branitelja, zatvorio registar branitelja za javnost u njemu su bila 505.694 registrirana branitelja.

Izvor: tportal.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij