hren

UKRAJINSKI KOMIČAR VOLODIMIR ZELENSKI SLAVI POBJEDU U DRUGOM KRUGU PREDSJEDNIČKIH IZBORA
U Ukrajini je u nedjelju održan drugi krug predsjedničkih izbora na kojima su birači odlučivali žele li da im državu i dalje vodi Petro Porošenko ili će tu dužnost povjeriti komičaru bez političkog iskustva Volodimiru Zelenskiju.

Odlučili su se za Zelenskog, a oko 19 sati kada su objavljeni prve preliminarne procjene, on je proglasio pobjedu. Prvi rezultati govore da je dobio 70 posto glasova.

Zasićeni duboko ukorijenjenom korupcijom i željni promjena, Ukrajinci su rekli što žele

Zelenskij (41), koji glumi predsjednika u jednoj popularnoj televizijskoj seriji, osvojio je gotovo dvostruko više glasova od sadašnjeg predsjednika Petra Porošenka u prvom krugu izbora prošli mjesec i otada mu popularnost ne pada.

On je iskoristio protuestablišmentsko raspoloženje javnosti vodeći neobičnu kampanju punu šala, komičarskih nastupa i domišljatih objava na društvenim mrežama na kojima ima milijune pratitelja.

Ispitivanje javnog mnijenja koje je ovaj tjedan provela agencija KIIS pokazalo je da bi Zelenskij trebao dobiti 72 posto glasova u drugom krugu, a Porošenko 25 posto. Prošli tjedan, jedno drugo ispitivanje dalo mu je 61 posto glasova, a Porošenku 24 posto.

Zelenskijev uspon odgovara protestnom raspoloženju birača u mnogim drugim dijelovima svijeta, od izbora američkog predsjednika Donalda Trumpa do brexita i Pokreta pet zvijezda u Italiji kojeg je na vlast također doveo komičar.

Njegova pobjeda je drastičan otklon od prethodnih izbora na kojima su pobjedu odnosili iskusni političari uključujući trojicu bivših premijera.

U igri je vodstvo nad državom koja se nalazi na prvoj liniji spora Zapada s Rusijom nakon prosvjeda na glavnom kijevskom trgu Majdanu 2014. zbog kojih je Porošenkov proruski prethodnik Viktor Janukovič morao pobjeći u egzil i posljedične ruske aneksije Krima.

Zelenskij obećava da će zadržati prozapadnu orijentaciju Ukrajine i uvjerava ulagače da će provoditi reforme, boriti se protiv korupcije i pridržavati se uvjeta MMF-a.

Iako je počeo objavljivati dijelove svojeg političkog programa, zapravo je i dalje nepoznanica, a i sumnjiv je zbog svojih veza s jednim moćnim oligarhom, vlasnikom televizije na kojoj nastupa, koji bi želio da Porošenko ode s vlasti.

Ukrajina, zemlja sa 42 milijuna stanovnika, jedna je od najsiromašnijih u Europi.

Samo devet posto Ukrajinaca ima povjerenja u svoju vladu, najmanje na svijetu, pokazalo je ispitivanje Gallupa, čiji su rezultati objavljeni u ožujku.


Porošenko priznao poraz na ukrajinskim izborima

Aktualni ukrajinski predsjednik Petro Porošenko u nedjelju je priznao pobjedu komičara Volodimira Zelenskija u drugom krugu predsjedničkih izbora

Porošenko će predsjedničku dužnost predati Zelenskiju idućeg mjeseca, no rekao je da ne napušta politiku. Izjavio je da će nazvati Zelenskija i čestitati mu. "Ukrajinci, nikad se nemojte predati!", rekao je okupljenim pristalicama.

Objavljujući pobjedu u sjedištu svoje kampanje Zelenskij je oduševljenim pristalicama poručio da neće iznevjeriti ukrajinski narod.

"Još nisam službeno predsjednik, no kao ukrajinski građanin mogu svim državama nastalim iz Sovjetskog Saveza da pogledaju nas. Ovo smo zajedno postigli. Sve je moguće!", rekao je.

Izvor: dnevnik.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij