hren

VELIKO PRIZNANJE MLADIM HRVATSKIM ZNANSTVENICAMA
Zagreb, 17. travnja 2019. godine – U Preporodnoj dvorani Narodnog doma Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održana je trinaesta po redu svečana dodjela stipendija Nacionalnog programa stipendiranja „Za žene u znanosti“ u organizaciji L'Oréala Adria i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture. Četiri odabrane mlade i perspektivne stipendistice su Ana Barić (Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu), Lidija Barić (Medicinski fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku), Andreina Belušić Vozila (Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Geofizički odsjek) i Svjetlana Dekić (Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Biološki odsjek).

Izborno povjerenstvo sastavljeno od vodećih hrvatskih znanstvenika odabralo je najuspješnije hrvatske znanstvenice te ih nagradilo za njihove svakodnevne doprinose u stvaranju društva znanja jednokratnom stipendijom u iznosu od 5.000 eura u kunskoj protuvrijednosti.

Nacionalni program stipendiranja L'Oréal - UNESCO „Za žene u znanosti“ u Hrvatskoj je prisutan trinaest godina te je, zaključno s 2019. godinom, nagradio 50 izvanrednih hrvatskih znanstvenica u završnoj fazi izrade doktorskih disertacija iz prirodnih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja. Cilj programa stipendiranja „Za žene u znanosti“ prvenstveno je nagraditi dosadašnji trud, rad i uspjeh mladih nada hrvatske znanosti, ali i pružiti dodatan izvor motivacije, podrške i inspiracije ostalim ženama u području znanosti.

O pobjednicama odlučuje Izborno povjerenstvo na čelu s akademikom Zvonkom Kusićem te renomiranim članovima hrvatske akademske zajednice, akademkinjom Vidom Demarin, akademkinjom Sibilom Jelaskom, prof. dr. sc. Helenom Jasnom Mencer, prof. dr. sc. Katicom Biljaković, akademikom Krešimirom Nemecom, akademikom Vladimirom Paarom te prof. dr. sc. Ivanom Vickovićem.

„Stipendija Za žene u znanosti za mene predstavlja prvenstveno veliko priznanje za dosadašnja odricanja, ali svakako i dodatni poticaj da se nastavim baviti znanošću. Osim financijske potpore koju ova stipendija pruža, naglasila bih kako me još više veseli spoznaja da netko misli na nas, žene znanstvenice kojima je nerijetko potreban dodatan poticaj da budu ustrajnije u svojoj ljubavi prema znanosti. Program Za žene u znanosti potiče vrijednosti kao što su ravnopravnost, predani rad i želja za boljom budućnosti te mi je iznimna čast biti dijelom ove lijepe priče“ izjavila je stipendistica Ana Barić s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Predsjednik Izbornog povjerenstva „Za žene u znanosti“, akademik Zvonko Kusić, izjavio je da ovogodišnje stipendistice priznanje zaslužuju izrazito vrijednim radovima te zanimljivim otkrićima u procesu izrade doktorskih disertacija.
„Iznimno sam ponosan da su naše dobitnice stipendiju „Za žene u znanosti“ dobile isključivo temeljem svojeg izvanrednog znanstvenog rada na domaćim sveučilištima i institucijama, time pokazujući kako smo i mi zemlja koja može konkurirati svjetskim trendovima u znanosti. Uvjeren sam kako ove mlade znanstvenice već suvereno konkuriraju svojim kolegicama diljem svijeta“, rekao je akademik Zvonko
Kusić, predsjednik Izbornog Povjerenstva programa „Za žene u znanosti“.

Prema podacima objavljenim u ožujku 2019. godine u publikaciji She Figures 2018., statističkom izvješću koje svake tri godine izdaje Europska komisija te u kojem se prati napredak u postizanju rodne ravnopravnosti u području znanosti, istraživanja i inovacija na paneuropskoj razini, zaključuje se da broj žena s karijerom u istraživačkom sektoru u Europi polako raste. Iako su u većini zemalja Europske unije žene rjeđe od muškaraca zaposlene kao znanstvenice ili istraživačice, Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u kojima su te razlike manje od 0,5 %. Iz statističkih podataka navedene publikacije zaključuje se kako su žene u znanosti i dalje nedovoljno zastupljene na području cijelog teritorija Europske unije te njihov potencijal nije u potpunosti priznat i cijenjen.

Važnost projekata koji mlade djevojke potiču da upišu fakultete prirodnih i biotehnoloških znanosti te da se i nakon završenog fakulteta nastave putem znanosti naglasili su i partneri Programa.

„U Ministarstvu kulture zalažemo se da Hrvatska bude zemlja znanja, ali i zemlja ravnopravnosti – kako u znanosti, tako i u svim ostalim aspektima društva. Upravo zbog toga smatramo kako je ova stipendija od iznimne važnosti u identificiranju i pronalasku talentiranih mladih znanstvenica u našoj zemlji te da je prestiž koji ova stipendija nosi sa sobom najbolja motivacija za nastavak uspješnih karijera mladih znanstvenica“, rekao je izaslanik ministrice kulture, dr. sc. Ivica Poljičak, državni tajnik.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij