Završilo je proljetno zasjedanje MMF-a i Svjetske banke u Washingtonu. Unatoč pokušajima napetosti između SAD-a i drugih država zbog trgovine nisu ublažene. Na sastancima je sudjelovao i guverner HNB-a Boris Vujčić. Za HRT je komentirao procjenu usporavanja rasta hrvatskog gospodarstva te ponovno upozorio koji je najveći problem naše ekonomije.

Monetarnu politiku, kojom se utječe na stabilnost cijena te dostupnost novca za građane i gospodarstvo, provode središnje nacionalne banke. Za njihovu vjerodostojnost ključni su odgovoran i transparentan rad te jasna komunikacija, naglasila je direktorica Međunarodnog monetarnog fonda.

- One imaju različite ovlasti i postoje različiti načini organizacije središnjih banaka u svijetu, ali njihova neovisnost bila je ključna i nadam se da će tako i ostati, istaknula je Christine Lagarde, direktorica Međunarodnog monetarnog fonda.

Guverner Hrvatske narodne banke ističe da će i dalje provoditi monetarnu politiku koja omogućava rast investicija, proizvodnje i zaposlenosti. Dobro je usklađena i s fiskalnom politikom koju vodi ministar financija.

- Sve daje jednu zdravo makroekonomsku sliku Hrvatske i za ovu godinu i za iduću. Međutim ono što se naglašava i što je potrebno kako bi Hrvatska brže rasla u ovom trenutku nisu ni monetarna ni fiskalna politika nego strukturne reforme, poručio je guverner Boris Vujčić.

No zbog usporavanja rasta glavnih vanjskotrgovinskih partnera, Njemačke i Italije, i HNB i MMF, ali i Vlada procjenjuju da će BDP ove godine rasti 2 i pol posto.

- To su situacije i s pojedinim zemlja članicima eurozone, to je u konačnici i bio jedan od glavnih razloga zašto smo i mi naše projekcije za rast ove godine blago revidirali na niže na ovih spomenutih 2,5 posto, rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Guverner tvrdi da usporavanje rasta gospodarstava ne bi trebalo izazvati novu recesiju.

- Prosjek rasta opet za 2019. po svim prognozama je viši nego što je prosjek za nekoliko proteklih godina. Tako da ne možemo govoriti o nekakvom riziku u ovom trenutku od recesije nego samo usporavanju rasta, objašnjava Vujčić.

Ministar Marić projekcije BDP-a za ovu i sljedeću godinu predstavit će na sjednici Vlade u četvrtak.

Izvor: vijesti.hrt.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij