hren

Prosvjed "Svi kao jedan – 1 od 5 milijuna" traje od 15 sati u Beogradu. Reporteri N1 Srbija javljaju da je bilo zahtjevno danas doći javnim prijevozom ili taksijem u Beograd. Primjerice, linije iz Pančeva koje inače idu svakih pola sata su reducirane, a taksiste je strah voziti ljude zbog mogućih reprekusija od strane vlasti.

Na prosvjedu su pročitani zahtjevi za formiranje zajedničke komisije vlasti i oporbe za definiranje fer i poštenih izbornih uvjeta, izbor novog sastava Regulatornog tijela za elektroničke medije (REM) i izbor tehničkog i uređivačkog tima Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine.

Navedeno je da sastav REM-a mora biti "na ravnopravnim osnovama" po broju predstavnika vlasti i opozicije.

"Uvjet je i izbor tehničkog rukovodstva i uređivačkog kolegija informativnog programa RTS i RTV koji bi u prijelaznom razdoblju činile nestranačke osobe koje bi delegirala vlast i opozicija", navodi se.

Pročitano je da su predstavnici prosvjeda "Jedan od pet miliona" spremni za razgovor sa nadležnim organima i da će u sljedećim danima delegirati predstavnike za sve tri predložene radne grupe.

"Za pokretanje dijaloga odredili smo ne samo predstavnike oporbenih stranaka već i predstavnike strukovnih udruženja", poručeno je sa skupa.

Prosvjednici su poslije pročitanih zahtjeva krenuli u šetnju ka zgradi Vlade Srbije i Slaviji.

"Slobodna Srbijo, i danas smo pokazali da smo dostojanstveni, slobodni, civilizirani. Hajde sada da pokažemo ponovno u Beogradu da je Beograd svijet i neka cijeli svijetet vidi koliko nas danas ima", poručeno je prije same šetnje.

"Svi ste perfidno i bezobrazno došli u zimskim jaknama, sramota", rekao je ranije ispred Skupštine okupljenima lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović aludirajući na ranije izjave predsjednika Vučića da zbog jakni izgleda da ima više demonstranata.

 "Prvi i osnovni zadatak svih nas ovdje je da proširimo ovaj val slobode, oslobodili smo se straha, dobar početak, ali moramo još", rekao je, dodajući da se moraju probuditi oni koji su odustali. Ukrali su nam slobodu, a onda nas proglašavaju za neprijatelje, naveo je. Trifunović je naveo da ljude kupuju za tisuću dinara, da dostojanstvo u Srbiji danas toliko košta i da se to mora promjeniti, jer dostojanstvo nema cijenu.

"Nema tvojih i mojih, nema njegovih i naših autobusa, građana... Dosta više s tom navijačkom filozofijom, cijelu državu si podjelio na sluge i one koje ne podnosiš jer imaju svoj stav, to je okupatorska logika", rekao je.

 Bivši sudac Vrhovnog suda Zoran Ivošević optužio je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je svu vlast podredio svojoj volji.

On je rekao da je "prigrabio moć predsjednika države, Vlade".

Profesor Fakulteta političkih znanosti Čedomir Čupić optužio je Vučića da je uzurpirao vlast u državi i vladavinu prava pretvorio u osobnu samovolju.

"U svoje ruke je uzeo svu izvršnu i zakonodavnu vlast, mimo zakonom propisanih dužnosti i ovlasti. Krenuo je pokoriti i osvojiti sudsku vlast, koja uvijek treba ostati nezavisna. A nema života bez prava i pravde", rekao je Čupić.

On je naveo da, iako je Vučić pokrenuo kampanju pod nazivom "Budućnost Srbije", država Srbija nema nikakvu budućnost sa njim.

MUP Srbije: Na skupu između 7.300 i 7.500 ljudi

MUP Srbije priopćio je da prosvjed ispred Skupštine Srbije "do ovog trenutka" teče bez incidenata.

MUP je objavio i procjenu da je iz čitave Republike Srbije na skupu prisutno između 7.300 i 7.500 sudionika, najavljujući da će točan broj objaviti u narednim satima.

Martinović: Čuvamo Narodnu skupštinu

Aleksandar Martinović iz Srpske napredne stranke izjavio je će zastupnici vlasti ostati u Domu Narodne Skupštine i da će je čuvati od onih koji žele "nasiljem, prijetnjama i ucjenama preuzeti institucije i uzeti vlast u Srbiji".

Zastupnik vladajuće koalicije Marijan Rističević objavio je na Twitteru kako s prozora - doduše zatvorenog - skandira oporbenim vođama.

Na Twitteru i navodi oporbe kako se vlast "bori" protiv prosvjednika.

Autoprijevoznici koji su trebali voziti građane Paraćina na prosvjed u Beograd otkazali su prijevoz jer su im prijetili i ucjenjivali ih, izjavio je organizator prosvjeda u Paraćinu Nemanja Jovanović.

"Situacija u Paraćinu je ista kao i u ostatku Srbije. Dva autobuska prijevoznika su najprije pristala voziti nas, dogovorili smo suradnju, da bi nekoliko dana prije prosvjeda otkazali jer, kako kažu, pozivale su ih razne službe, institucije i ljudi koji su izvršili pritisak i ucijenili ih", kazao je novinarima Jovanović.

Jovanović je rekao da prijevoz organiziraju privatnim automobilima.

Izvor: hr.n1info.com


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij