hren

MOTO OKUPLJANJA: DOLJE ŽIVE LJUDI
Zbog stanja s vodom i sve češće zabrinutosti građana za kvalitetu vode koju piju te  problema sa slivnim vodama od kojih su neki nastali za vrijeme izgradnje auto puta, član građnske inicijative „Ne daj se Cetino“ Ante Janković, preko Facebooka je pozvao građane na okupljanje, koje će se u subotu, 13. travnja održati kod benzinske postaje Croduxa u Dugopolju, a pod motom „Dolje žive ljudi“.

- Prilikom izgradnje autoceste Zagreb – Split – Ploče, problem slivnih voda riješen je na najgori mogući i posve neprihvatljiv način, upojnim jamama.
Upojne jame u kršu,posve su neprihvatljiva rješenja, obzirom da je krš spužva, a posebno ako se uzme u obzir činjenica da su u neposrednoj blizini izvora rijeke Jadro, praktično na samom izvoru.
Posebno se ističe upojna jama ispod benzinske postaje Crodux Jug gdje je bušenjem dubinskih mina i enormnom količinom eksploziva, zabijen nož u srce rijeke Jadro, a posljedice danas pijemo svi.
Goleme količine najgorih sastojaka: ulja, masti, gumene prašine, kočionih obloga, kočionih tekućina, antifriza… dospijevaju izravno u izvor rijeke Jadro, truju vodu i nanose nesgledive posljedice po zdravlje široj okolici drugog grada u Republici Hrvatskoj.

I svi se prave da ne znaju ništa… A, znaju i ne čine ništa! I svaki dan je sve gore i gore.
Umjesto da ovaj Božji dar i prirodni biser, sa vodovodom starim dva milenija bude naš ponos i dika, te prva stvar koju prikazujemo turistima, Jadro se pretvorio u milenijsku katastrofu i sramotu.
Ne manja sramota je i odlagalište smeća u Muću, gdje se velika jama najprije punila gnojem sa peradarske farme, a zatim pretvorila u divlje odlagalište, posve iznad toka rijeke Jadro, za većih kiša se čuje kako huči voda, kada se nasloni uho na zemlju.

Ovo jednom mora prestati! Ovakva voda se ni potkornjacima ne bi smjela davati davati, a kamo li ljudima – stoji u Jankovićevom pozivu svima koji žele sačuvati vodeno blago ovog kraja.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij