VRHOVNI SUD POVISIO JE BIVŠEM PREMIJERU KAZNU U AFERI PLANINSKA, PA ĆE MORATI U ZATVOR
Nakon što je Vrhovni sud Republike Hrvatske danas povisio kaznu Ivi Sanaderu na preko pet godina, te mu odredio istražni zatvor Županijski sud u Zagrebu izdao je policiji nalog da bivšeg premijera dovede u Zatvor u Zagrebu kako bi mogao početi izdržavati tu sankciju.

Policija je, prema proceduri, danas oko 17 sati pokupila Sanadera na njegovoj adresi u Kozarčevoj ulici u Zagrebu, te su ga odveli u Remetinec. Sanader je prije dolaska policije izjavio kako je cijela stvar “predstava i montirani politički proces”.

Što kad Sanader završi u zatvoru?

Prema ovoj najnovijoj presudi Sanader u zatvoru mora izdržati kaznu dužu od pet godina, neslužbeno se spominje šest godina zatvora, a ono vrijeme što ga je ranije proveo u istražnom zatvoru u ovu sankciju neće mu se uračunavati. Naime, u aferi Planinska bivšem premijeru nikada nije bio određen istražni zatvor.

Poznato je i da Ivo Sanader ima problema sa zdravljem, zbog čega je suđenje u ovom slučaju, kao i ostalima što se protiv Sanadera vode, u više navrata odgađano. Nakon što bude doveden u zatvor i počne izdržavati kaznu, Sanader će imati mogućnost tražiti da ga se premjesti u zatvorsku bolnicu. Ako pak bude ocijenjeno kako je njegovo zdravstveno stanje toliko loše da mu se u zatvorskoj bolnici ne može pružiti adekvatna zdravstvena skrb, moguće je i da zatraži privremeni prekid kazne zbog liječenja.

Kako će Sanader vratiti novac?

Prema Zakonu o izvršenju kazni zatvora Sanader će uvjetni otpust, odnosno raniji izlazak iz zatvora, moći tražiti nakon što izdrži pola izrečene kazne. Ako je suditi po dostupnim informacijama to će biti već nakon tri godine.

Budući da je prema presudi dužan vratiti 17 milijuna kuna mita, te još dio od 15 milijuna kuna što ih je sud oduzeo njemu i ostalim okrivljenicima, Sanader će ostati i bez pozamašnog dijela bogatstva. U pitanju je šteta učinjena državnom proračunu preplaćenom vrijednošću zgrade u Planinskoj.

Ukoliko Sanader ne pristane dragovoljno vratiti novac država će mu tu vrijednost oduzeti iz imovine što mu je blokirana nakon uhićenja.

Izvor: telegram.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada