hren

VJEROVNICI NA POTEZU
Predstečajni postupak nad "Brodotrogirom" otvoren je nakon što je ta tvrtka u vlasništvu Danka Končara Trgovačkom sudu u Splitu predala plan svog restrukturiranja do 2023. godine.

Dobavljačima duguje 30,5 milijuna kuna, a zaposlenicima i državi za doprinose i poreze na plaće od gotovo 11,6 milijuna kuna. Tek nešto manje 95 milijuna kuna škverskih obveza prema bankama dospijevaju u srpnju, a još skoro 94 milijuna kuna potraživanja povezanih tvrtki na naplatu dospijeva zadnjeg dana 2021. godine.

Od većine svojih 200-tinjak vjerovnika traži da mu otpišu od 30 do 70 posto iznosa potraživanja. Uključujući i samog Danka Končara, konkretno njegovu "Kermas energiju", preko koje je poznati poduzetnik preuzeo "Brodotrogir".

Končar je, naime, spreman oprostiti 64,2 milijuna od 91,7 milijuna kuna, a preostalih 27,5 milijuna od svog brodogradilišta bi naplatio obročno tijekom osam godina, počevši od 2022. godine. Također, "Brodotrogir" od Privredne banke Zagreb traži da pristane da mu reprogramira otplatu 92,4 milijuna kuna obveza na 10 godina ili da taj dug prema banci preuzme "Kermas energija".

Nakon svega toga bi trogirskim navozima, kako se navodi u novom planu restrukturiranja, trebalo 69,9 milijuna kuna keša za podmirenje preostalih obveza. Trgovački sud je za povjerenika u predstečajnom postupku imenovao Zdravka Tešića iz Ogulina.

Ta krovna tvrtka trogirskog brodogradilišta je pokretanje tog postupka zatražila prošlog mjeseca, kada joj je račun bio blokiran 59 dana, odnosno dan prije nego što je bio ispunjen uvjet za pokretanje stečaja. Iznos blokade je prelazio četiri milijuna kuna.

"Brodotrogir" zapošljava 80-ak djelatnika u upravi, vatrogasnoj, kadrovskoj, računovodstvenim i ostalim tzv. uslužnim djelatnostima za sve tvrtke kćeri. Duže od mjesec dana im nisu uplaćeni doprinosi. No, sve buduće obveze prema zaposlenicima ta kompanija od jučer mora uredno podmirivati jer će inače pasti u provaliju zvanu stečaj.

Inače, do kraja godine planira imati 20 radnika manje, pa valja spomenuti da im je prije nekoliko dana otišla glasnogovornica kompanije. Podsjetimo, sva povezana poduzeća u tom škveru zapošljavaju ukupno 650 radnika.

Prije nego što vjerovnici pristanu otpisati dio svojih potraživanja radi spasa "Brodotrogira", najprije u roku od tri tjedna svoje tražbine moraju prijaviti Fini. Ročište radi ispitivanja tih tražbina zakazano je u srpnju na Trgovačkom sudu. Predstečajni postupak bi po zakonu morao biti okončan najkasnije do početka sljedeće godine.

Otvaranje predstečajnog postupka nakon 59 dana blokade nedavno je zatražila i tvrtka kćer "Hrvatska brodogradnja Trogir" na kojoj su neki od ugovora za gradnju brodova i koja je koncesionar većeg dijela pomorskog dobra u tom škveru, a zapošljava 250 radnika.

Grupacija "Brodotrogir" nije korisnik državnih jamstava za kredite, a unutar grupe dobro posluju marina sa servisom jahti, te remont sa svoja dva doka.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij