KLJUČNO PITANJE - FINANCIJE
Kardinalu Josipu Bozanić stigla je kontrola iz Vatikana. Sljedećih će dana Papinskom vizitatoru morati do u detalje objasniti kako crkva upravlja svojom imovinom. Razlog za ovaj posjet, dijelom su dali i prebendari, koji su, podsjetimo, nakon skandala s crkvenim nekretninama raspušteni jer su crkvu oštetili za milijunske iznose.

Kardinalu Josipu Bozaniću papa Franjo poslao je kontrolu. Na čelu joj je Jozef Mihalik, umirovljeni poljski nadbiskup koji je na Kaptol stigao u ponedjeljak navečer.

Iz Zagrebačke nadbiskupije potvrdili su kako je u posjet Zagrebu stigao umirovljeni poljski nadbiskup. On se već tijekom jutra s kardinalom Bozanićem zadržao u dužem razgovoru.

U Nadbiskupiji kažu kako se radi o bratskom posjetu. No, posjeti apostolskog vizitatora nisu česti, kaže Mato Mićan, stručnjak za kanonsko pravo.

"Taj posjet nije tajna ni tabu tema, ali da je neuobičajeno - jest. Apostolski vizitator dolazi isključivo po nalogu Svetog Oca i ima one ovlasti za koje je dobio od njega nalog", kaže Mićan.

A što je "neuobičajeno" radio Kaptol, Mihalik je donio, kako doznajemo, na 40 stranica dugom izvještaju. Ključno pitanje su financije, odnosno poslovanje Zbora prebendara.

Iz Zagrebačke nadbiskupije poručuju da je, u prvom redu, razmotreno pitanje procesa zaključka upravno-kaznenog postupka glede članova Zbora prebendara. 

Oni, su podsjetimo, optuženi da su omogućili hipoteke na crkvenoj imovini kako bi ulagači digli kredite.Tako su oštetili Crkvu, zbor je raspušten, a crkveni sud im je izrekao kazne.

Prvi financijaš Kaptola Mijo Gabrić je umirovljen, a Ilija Žugaj žalio se vrhovnom sudu Apostolske signature.

Rasvjetiliti pitanja upravljanja crkvenom imovinom, koja očito zanima i samog papu, tek je jedna od tema. Monsinjor Mihalik neće razgovarati samo s kardinalom Bozanićem, već i s pomoćnim biskupima i ostalim svećenicima.

U Vatikanu su, kako doznajemo, zabrinuti za neuredan život klera. Papinski vizitator vraća se u Vatikan u petak, a što je utvrdio na Kaptolu trebalo bi biti poznato do ljeta.

Izvor: dnevnik.hr

KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij